Postarea mea de azi începe de la două abordări diferite ale aceleiași probleme. Vorbim comparativ despre ce se întâmplă în lupta pentru combaterea poluării în cele mai importante două orașe ale României. Bucureștiul nu face nimic concret pentru diminuarea poluării aerului, în timp ce Clujul cumpără 25 de autobuze electrice, aliniindu-se trendului european actual. Și nu sunt primele autobuze pe care ardelenii le achiziționează.

Poluarea din București, o problemă gravă

Prima problemă: calitatea aerului din București se deteriorează cu fiecare lună și an care trec. Aplicația Airly, prezentă cu 14 senzori în Capitală, a înregistrat valori îngrijorătoare pentru lunile de toamnă și pentru acest început de iarnă din 2018. Conform aplicației, nivelul cel mai ridicat de particule în suspensie (sursa principală antropică de particule în suspensie provine în special de la activitatea industrială, dar și de la termoficare sau pneurile uzate din trafic) se înregistrează când temperaturile scad, adică în lunile de toamnă și de iarnă.

Indicii măsurați de aplicație ar trebui să mobilizeze Primăria Capitalei, care nu mai poate neglija această problemă extrem de gravă. S-au bătut recorduri după recorduri, astfel că, pe 2 decembrie, senzorul amplasat pe strada Barbu Văcărescu din București a atins o valoare extrem de îngrijorătoare pentru indicatorul PM 10 – 373,3 μg / m³. Vom urmări în continuare atenți datele furnizate de Airly și așteptăm ca Municipalitatea să iasă un plan bine pus la punct pentru a contracara poluarea aerului din București.

Clujul se aliniază trendului european în materie de transport public

Chiar dacă autobuzele electrice nu rezolvă în totalitate problema poluării aerului, această abordare atenuează într-o oarecare măsură lucrurile și educă populația într-o manieră ecologică, de dezvoltare durabilă a societății. Exemplul Clujului este unul foarte bun. Consiliul local al acestui oraș a aprobat cumpărarea a 25 de autobuze electrice de ultimă generație, care vor costa  115 milioane de lei (aproximativ 25 de milioane de euro). Nu sunt primele autobuze electrice pe care clujenii le folosesc, Primăria achiziționând anterior alte unsprezece autovehicule electrice.

 

Cum stau lucrurile la nivel european

Dacă în 2013 procentul autobuzelor electrice era de doar 1.2% din total la nivel european, se estimează ca până în 2040 autobuzele electrice să reprezinte 80% din totalul flotelor folosite de cele mai multe orașe din lume. La momentul actual, lider incontestabil al pieței de autobuze electrice este China, care deținea în 2017 aproape 99% din total. Vorbim de o cifră impresionantă de 170.000 de unități  Numai în metropola Shenzhen (populația orașului depășește 10 milioane de locuitori) există aproape 17.000 de autobuze electrice.

Unul dintre cele mai importante aspecte de care e nevoie  să țină cont orice extindere a flotei tranportului public este o arhitectură fezabilă pentru încărcătoare. Există posibilitatea, spun specialiștii, ca un autobuz electric să aibă nevoie de cinci minute de reîncărcare pentru fiecare  35- 50 kilometri parcurși. De aici ar putea apărea întârzieri și probleme în orarul zilnic al autobuzelor ce transportă populația către școli sau serviciu.

Vom mai discuta pe această temă, mai ales că e important să aflăm cum se pot reduce costurile de producție, pentru ca autobuzele electrice să devină o obișnuință pentru marile metropole europene, dar și pentru orașele din România în următorii ani. Până una alta, poluarea rămâne o problemă extrem de gravă pentru multe din orașe din România și trebuie să ne unim forțele pentru a o neutraliza.

Surse:

http://www.ziare.com/mediu/poluare/calitatea-aerului-in-bucuresti-se-deterioreaza-devine-tot-mai-greu-de-respirat-in-fiecare-luna-1541836
https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/clujul-autobuze-electrice-milion-euro-incarca-mers-autonomie-remarcabila-1_5bdb3acbdf52022f7513624c/index.html
https://www.theagilityeffect.com/en/article/electric-buses-set-conquer-world/
https://www.thoughtco.com/electric-buses-introduction-2798839

3 COMENTARII

  1. […] Privit din exterior și foarte superficial, fenomenul EV poate părea doar o modă trecătoare. Încă sunt mulți oameni care încearcă să găsească argumente pentru care vehiculele electrice (mașini, autobuze, biciclete etc.) nu ar trebui să se dezvolte în anii următori. Acest gen de discurs ocolește în mod voit problemele de poluare care există în marile metropole. Și, mai ales, nu iau în serios semnele de alarmă pe care ar trebui să le tragem cu toții, inclusiv în București. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here