Dacă autobuzele electrice sunt o bună opțiune mai ales pentru marile aglomerări urbane, bicicletele electrice pot fi folosite oriunde și oricând. Numai să aveți grijă la hoții de biciclete (electrice), asta dacă celebrul film regizat de Vittorio de Sica ar fi refăcut pentru epoca în care trăim.

Trendul la nivel global spune că în 2023 vânzările de biciclete electrice vor depăși 40 de milioane de unități, China rămânând în continuare lider detașat și al acestui segment de piață, la fel ca în cazul autobuzelor electrice. Dintre cele 40 de milioane ce se estimează a fi vândute, portalul Statista.com consideră că în China vor ajunge aproximativ 85% dintre aceste biciclete electrice.

Ce spun cifrele la nivelul Europei

Dacă ne uităm la bătrînul continent, cele mai multe biciclete electrice s-au vândut în Germania, Olanda și Belgia. Pe locurile următoare se situează Franța, Italia și Austria. Statistica este realizată pentru anii cuprinși între 2013 și 2016, observându-se ușoare creșteri în volumul de vânzări de la an la an. Cifrele sunt totuși încă foarte modeste.

De exemplu, conform Statista.com, în Germania se vindeau la nivelul anului 2013 410 biciclete, în timp ce în 2016 numărul lor ajungea la 605. O diferență relevantă s-a înregistrat și în Olanda, unde creșterea a fost de la 168 e-bikes în 2013, la 273 în 2016.

Trendul acesta este ajutat și de campaniile de marketing online, care prezintă e-bicicletele ca alternative verzi pentru clasicele mașini. Ca o consecință a acestui fapt, în Statele Unite numărul unităților vândute de mașini electrice în 2017 este comparabil cu cel al bicicletelor electrice.

Care sunt avantajele e-bicicletelor într-o lume din ce în ce mai aglomerată

Bicicletele electrice de ultimă generație utilizează în prezent baterii reîncărcabile, ușoare și puternice de tip litiu-ion, ceea ce le conferă o autonomie cuprinsă între 30 și 100 de kilometri. Variația apare din cauza mai multor criterii precum masa corporală a ciclistului, forma de relief și modelul de bicicletă electrică folosit.

Aceste avantaje se suprapun peste beneficiile pe care e-bicicleta le are deja în fața surorii sale fără motor: călătoria devine mai rapidă, mai confortabilă și terenul abrupt este gestionat mai bine cu ajutorul acestui dispozitiv. În plus, computerul de bord (numit în abreviere ECU – Engine Control Unit) realizează o integrare eficientă a tuturor funcțiilor pe care le oferă bicicleta electrică.

Există și dezavantaje

Nu în toate țările din lume curentul electric este ieftin și nici nu este obținut mereu prin metode curate. De exemplu în India, mare parte din electricitate este generată de termocentrale prin arderea cărbunelui. Astfel, bicicletele electrice devin o sursă indirectă de poluare pentru această țară.

O altă problemă (cu care ne-am putea confrunta și în România) ar fi faptul că defecțiunile tehnice ce pot apărea nu pot fi rezolvate decât într-un service specializat. Cu alte cuvinte, nu poți suna un prieten să te ajute cu e-bicicleta ta, ci va trebui să discuți direct cu importatorul sau cu dealerul de la care ai făcut achiziția.

O altă veste nu atât de bună este durata de viață a bateriei. Din ce am citit până acum, bateria trăiește în medie un an, iar în cazurile fericite chiar doi. Înainte de a achiziționa o bicicletă electrică e bine să faci o comparație și în ceea ce privește bateriile existete la actualele modele.

Un ultim aspect se referă la valoarea de piață a bicicletelor electrice după prima achiziție. Aceasta scade destul de repede în foarte puțin timp, ceea ce face revânzarea o activitate nu tocmai profitabilă. Cu alte cuvinte, OLX-ul nu pare să fie cel mai bun prieten al acestor gadgeturi.

Vom urmări în continuare trendul în materie de biciclete electrice și vom vedea care dintre dezavantaje au fost remediate sau sunt în curs de remediere. Despre prețurile acestora, într-un episod viitor.

Când și de ce aș avea nevoie de o bicicletă electrică?

Atunci când ai de urcat în fiecare zi un deal în drum spre serviciu. Sau poate că e vară și trebuie să ajungi urgent la o întâlnire importantă la care nu îți permiți să te afișezi learcă de transpirație. Sunt multe situații în care o bicicletă electrică este de departe cel mai potrivit mijloc de transport.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here