Despre India circulă multe informații arhicunoscute, pe care se întâmplă adesea să le pomenim și noi, în conversațiile pe care le purtăm cu prietenii noștri. Știm că această țară are o populație de aproximativ 1.2 miliarde de locuitori. Mai știm că mai bine de o treime dintre aceștia trăiesc cu mai puțin decât echivalentul a doi dolari pe zi.

De asemenea, un lucru la fel de îngrijorător rămâne și actualitatea maladiei numită rabie în această țară, dar și a altor probleme cauzate de contaminarea apei potabile.

În plus, în capitala New Delhi, această problemă are un supranume cu care nu s-ar mândri nici un alt oraș din lume: Delhi Belly (Pântecele de Delhi, într-o adaptare în limba română). Nu cred că are sens să exemplificăm de unde vine denumirea.

Poluarea, o problemă foarte gravă în New Delhi

Probabil că vă întrebați de ce această introducere aici, pe un portal care promovează autovehiculele electrice. Pe lângă toate problemele pe care le-am menționat mai sus, New Delhi, capitala Indiei, se confruntă și cu poluarea aerului. Conform World Health Organization (Organizația Mondială a Sănătății), acest oraș are rata de poluare cea mai ridicată din cele 1.600 de metropole luate în calcul de acest studiu.

Vorbim de un oraș cu 17 milioane de locutori, iar cifra crește la 26 de milioane, dacă luăm în calcul și suburbiile. În acest context mai mult decât îngrijorător, la sfârșitul lunii noiembrie 2018, Guvernul din Regiunea Delhi a lansat spre consultare publică un draft de proiect numit ‘’The Electric Vehicle Policy 2018’’, inițiativă care își propune ca, până în 2023, 25% din noile înmatriculări din Delhi să fie EV.

Mai mult, ministrul Transporturilor din regiunea Delhi, Kailash Gahlot, a recunoscut că aproximativ 30% din nivelul poluării  din timpul iernii se datorează autovehiculelor neelectrice. Ceva asemănător se întâmplă și în București, subiect pe care l-am abordat într-un material anterior.

Ce conține documentul propus de oficialitățile indiene?

Programul ‘’The Electric Vehicle Policy 2018’’ vrea să dezvolte în primul rând infrastructura de încărcare pentru mașinile electrice, astfel încât să existe măcar o stație de încărcare la cel mult trei kilometri distanță față de orice punct din Capitală. Oficialul din Ministerul Transporturilor a mai precizat și că o parte din banii din acest curajos proiect vor veni din taxele suplimentare ce se vor aplica mașinilor neelectrice în anii următori.

De asemenea, oficialitățile indiene doresc să încurajeze și piața locurilor de muncă, piață rezultată prin dezvoltarea nișei tot mai accentuate de Electric Vehicles. Vor apărea joburi în următoarele ramuri asociate cu vehiculele electrice: zona de consultanță și vânzări, stațiile de încărcare, service-uri autorizate, dar și din programele de leasing și bancare, gândite special pentru comercializarea autovehiculelor electrice.

Autobuzele electrice, printre privilegiatele programului din New Delhi

În ceea ce privește flota de autobuze electrice pentru Capitală, oficialii indieni au planuri mărețe. Un comunicat remis de Guvernul din Delhi informează că cel puțin 50% din noile autobuze procurate pentru orașul New Delhi vor fi electrice. (primul pas fiind introducerea în circulație a 1.000 de autobuze electrice pentru anul 2019). Astfel, programul celor din New Delhi dorește să rivalizeze cu ceea ce se întâmplă în China, țară care reprezintă la momentul actual un model de dezvoltare în zona EV. Vom urmări atent implementarea programului Electric Vehicle Policy 2018’’ și vom reveni cu detalii de pe traseu.

Ce treabă am eu cu cel mai poluat oraș din lume?

Răspunsul este simplu: Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, iar dacă nu facem urgent tranziția la vehicule electrice, riscăm să ne îmbolnăvim copii pe viață. Nu o spunem noi. O spune Organizația Mondială a Sănătății în ultimul său studiu pe tema poluării din aer.