Privit din exterior și foarte superficial, fenomenul EV poate părea doar o modă trecătoare. Încă sunt mulți oameni care încearcă să găsească argumente pentru care vehiculele electrice (mașini, autobuze, biciclete etc.) nu ar trebui să se dezvolte în anii următori. Acest gen de discurs ocolește în mod voit problemele de poluare care există în marile metropole. Și, mai ales, nu iau în serios semnele de alarmă pe care ar trebui să le tragem cu toții, inclusiv în București.

Genul acesta de abordare (anti EV) se schimbă în momentul în care te apropii de lumea vehiculelor electrice, citești și te documentezi mai bine în această zonă, zonă încă puțin cunoscută în țara noastră. Din fericire, există informație multă și actualizată în limba engleză. De acolo putem afla (în primă fază la nivel primar) de modele implentate cu succes în alte țări.

Michigan, modelul gândit de la A la Z

Astăzi m-am gândit să vă prezint un studiu ce se dorește implementat în statul american Michigan, studiu la care lucrează o serie de cercetători de la Michigan State University. Este vorba de un proiect comandat de Biroul pentru Energie din Michigan (Michigan Energy Office, MEO). Prin acesta se  dorește crearea unei infrastructuri de încărcătoare pentru mașinile electrice. În primă fază, datele ce se doresc colectate se referă la spațiile cele mai bune pentru amplasarea stațiilor de încărcare, dar și la numărul optim de la care EV-ul devine relevant în Michigan.  

Criteriile primordiale avute în vedere de acest studiu sunt: fezabilitatea călătoriei cu mașina electrică în Michigan, distanța dintre stațiile de încărcare, viteza de încărcare, timpul necesar unui vehicul să se încarce, timpul de așteptare la cozile ce s-ar putea forma, dar și timpul necesar ocolirii de pe traseu, timp rezervat pentru încărcarea vehiculului electric.

La momentul actual, statul Michigan nu are o infrastructură prea dezvoltată pentru un mașinile electrice, rețeaua de încărcătoare fiind una destul de modestă. Studiul preliminar condus de cercetătorii de la Universitate relevă că pe teritoriul acestui stat de găsesc mai puțin de 2% din porturile de încărcare rapide de pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Care sunt următorii pași?

Proiectul prevede trei scenarii cu trei costuri diferite. Prima variantă este una low-tech și conține 598 de stații de încărcare. Investiția este estimată la aproximativ 28 de milioane de dolari. Versiunea high-tech este mai ieftină (aproximativ 14 milioane de dolari), dar cuprinde doar 128 de stații de încărcare. MEO și Universitatea au prevăzut și un scenariu mixt, ce instalează o putere de încărcare de 150 kW și o capacitate a acumulatorilor de 70kWh.

Acest scenariu ia în calcul și faptul că vor exista pe șosele și vehicule electrice cu o capacitate a bateriei redusă. Varianta mixtă propusă de cercetătorii de la Michigan State University cuprinde 193 de centre de încărcare și o investiție de aproximativ 22 de milioane de dolari.

După publicarea rezultatelor studiului în ianuarie 2019, Michigan Energy Office este pregătită să investească 10 milioane de dolari (în următorii trei ani) pentru realizarea unei rețele publice de stații de încărcare EV. Procesul este destinat întregului stat Michigan. Informația a fost furnizată presei locale și naționale de directorul Michigan Energy Office, Robert Jackson.

De unde vin banii?

Fondurile vor proveni în principal din cadrul programului Volkswagen Diesel Settlement (2016, este binecunoscut procesul pe care compania germană l-a pierdut în Statele Unite în urma scandalului falsificării testelor anti-poluare). În acest proiect din Michigan vor putea investi și companii private.

Prima fază a programului va cuprinde identificarea celor mai bune zone pentru amplasarea încărcătoarelor EV de-a lungul autostrăzilor din statul Michigan, iar a doua etapă va fi rezervată amplasării încărcătoarelor în mediul urban. Este un proiect important și ambițios pentru acest stat american cu o populație de aproape 10 milioane de locuitori.

De ce nu am avea și noi (în primă fază) un studiu de fezabilitate pentru crearea unei rețele de încărcătoare EV în marile aglomerări urbane din România?

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here