Mașinile electrice în Olanda – vânzări de trei ori mai mari de la an la an, iar în decembrie 2018 au reprezentat aproape o treime din automobilele cumpărate. Și toate acestea înainte ca Modelul 3 să ajungă în Europa. 2019 se pregătește a fi un an cu adevărat special pentru adopția automobilelor electrice.

Anul trecut în Olanda s-au vândut peste 24000 de mașini electrice, de trei ori mai multe decât în 2017. Acestea au reprezentat 5,4% din totalul mașinilor noi înregistrate, una dintre cele mai ridicate cote de piață din întreaga lume, iar asta fără să luăm în calcul vânzările de hibride. Luna decembrie a fost una cu adevărat specială: 30,4% din totalul mașinilor noi înregistrate au fost full electric. După cum era de așteptat, pe primul loc în topul preferințelor olandezilor se află Tesla Model S, urmată de Jaguar I-Pace și Nissan LEAF.

Model Automobil ElectricUnități vândute în 2018
Tesla Model S5,633
Jaguar I-PACE3,495
Nissan LEAF3,369
Tesla Model X2,966
Volkswagen e-Golf2,242
BMW i31,602
Hyundai Ioniq1,500
Renault Zoe1,017
Opel Ampera-e860
Hyundai Kona EV551

Spre deosebire de modelele S și X, Tesla Model 3 va ataca segmentul de piață al mașinilor cu preț mediu. În momentul de față în Olanda circulă aproximativ 49,000 de mașini electrice, iar specialiștii în domeniu preconizează că acest număr va crește în 2019 cu minim 28,000 de unități. Această creștere se va datora în principal ofensivei Modelului 3 care este programat să ajungă pe piața europeană în februarie sau martie cel târziu. Tesla a anunțat că va livra săptămânal în Europa minim 3000 de unități.

În ceea ce privește segmentul premium, este de așteptat ca acesta să aibă o creștere mai lentă, deoarece avantajele fiscale pentru noile autoturisme electrice sunt acum plafonate la modelele ce au un preț de achiziție de maxim 50,000 de €, conform noilor reglementări intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Cu toate acestea companiile plătesc mai puține taxe pentru mașinile electrice. De aici și creșterea accelerată a cotei de piață deținute de automobilele electrice de la media anuală de 5,4% la 30,4% în luna decembrie a anului trecut.

Deși subvenționarea automobilelor electrice a fost plafonată în Olanda, guvernul încurajează activ adopția mașinilor electrice, spre disperarea producătorilor tradiționali de mașini pe combustie internă. De altfel în 2021 se așteaptă ca același guvern să lanseze un nou proiect de încurajare a adopției automobilelor electrice.

1 COMENTARIU

  1. […] Prima dată când ne gândim la Japonia, ne vin în minte cuvinte precum sushi, karate și, de ce nu, mașini bune și fiabile. Există de asemenea și foarte multe stereotipuri culturale care spun că mașinile cele mai bune provin din Japonia și din Germania. Astfel că interesul japonezilor pentru mașini electrice nu o să pară ceva total neașteptat. O dovadă foarte bună în acest sens este desigur unul dintre cele mai apreciate EV-uri la nivel global, și anume Nissan Leaf. De exemplu, această mașină japoneză s-a aflat în topul preferințelor olandezilor în 2018. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here