Avem o veste bună (măcar parțial) pentru deținătorii de EV din Capitală. Primăria Municipiului București a inaugurat, la jumătatea lunii decembrie, primele șapte stații de încărcare pentru mașinile electrice. Evenimentul de lansare s-a desfășurat la Palatul Copiilor din Sectorul 4 în prezența oficialităților municipale.

Un proiect în valoare de 15 milioane de euro

După cum susține primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, totalul încărcătoarelor pentru vehiculele electrice va ajunge la 300 în următorii doi ani în București. Spuneam că este doar parțial o veste bună, deoarece serviciul nu este gratuit. Suma pe care o va plăti un șofer de electrică per kilowatt-oră (KWh) este de 1,25 lei, iar prețul unei încărcări complete nu va trece de 30 de lei. Asta în condițiile în care în Cluj, au fost amplasate în noiembrie două stații ce pot fi folosite în mod gratuit de toți șoferii.

Tot edilul Bucureștiului a afirmat că această facilitate va putea fi gestionată cu ajutorul aplicației Polyfazer, disponibilă pentru toți deținătorii de smartphones (Android & Apple). Aplicația are rolul de a informa utilizatorii când pot găsi liberă o stație de încărcare a autovehiculelor electrice.

Cele șapte  stații din București au fost deschise pe raza Sectorului 4, fiind amplasate în trei parcări. Acestea au fost distributie în felul următor: patru staţii EV în parcarea de pe Strada Pridvorului (la intersecţia cu Str. Secerei), două staţii în parcarea de pe Strada Izvorul Rece si încă o staţie în parcarea de pe Strada Emil Racoviţă.

Gabriela Firea susține că cele 300 de stații de încărcare pentru EV vor costa 15 milioane de euro.  Proiectul va fi derulat de Compania Municipală Energetică, direcție aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Următorii pași

Lucrurile nu se opresc aici. Primăria, prin vocea Gabrielei Firea, promite că în primele șase luni din 2019 vor fi montate alte 40 de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Zonele vizate sunt Piața Victoriei, Piața Universității, Bucur Obor, Piața Alba-Iulia, zona Ateneului și zona Operei. Potrivit Gabrielei Firea, în București circulă doar 900 de mașini electrice, din totalul celor 1.600 de la nivel național.

Reprezentanții Primăriei afirmă că o încărcare durează între 40 de minute și două ore la o stație de încărcare rapidă (depinde de modelul de mașină), în timp ce la o stație normală ea poate ajunge și la șase ore.

Surse: Capital & Adevărul

5 COMENTARII

  1. […] Managerul de la Sin Cars anticipează și momentul în care centrele marilor metropole nu vor mai permite accesul  mașinilor cu motoare de tip diesel. Și lucrurile nu se opresc aici. Rosen Deskalov a mai afirmat și faptul că compania sa dorește să investească 40% din profit în construirea unui fabrici de EV-uri. Să fie acesta un declic important pentru piața de încărcătoare din regiune? […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here