Am mai vorbit aici despre autobuze electrice și cât de importante sunt ele pentru comunitate și pentru scăderea nivelului poluării din marile orașe. De cele mai multe ori însă, exemplele veneau din China sau din Europa de Vest. De data aceasta, vorbim de intenția Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) de a cumpăra 51 de autobuze electrice pentru câteva orașe importante din țară: 20 de autobuze pentru Constanța, 13 pentru Alba-Iulia și câte 9 pentru Ploiești și Buzău.

Detaliile proiectului

Valoarea contractului este estimată în jurul valorii de 142 de milioane de lei, iar ofertele sunt așteptate până pe 17 ianuarie 2019. Ministerul a lansat procedura de licitație pe platforma SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), pentru  ca tot procesul să fie cât mai transparent cu putință.

Municipalitățile nu vor primi doar autobuzele electrice. Acestea vor fi însoțite și de stații de încărcare. Stațiile vor fi distribuite după cum urmează în orașele amintite mai sus: la Alba-Iulia 17 (4 de încărcare rapidă și 13 de încărcare lentă), la Constanța 25 (5 de încărcare rapidă și 20 de încărcare lentă), iar la Buzău și Ploiești (câte 3 de încărcare rapidă ș câte 9 de încărcare lentă).

Răspândirea autobuzelor electrice pe harta României până acum

Orașele din România care au intrat până acum în hora electrică sunt: Turda (20 de vehicule fabricate în Cehia, banii venind din fonduri europene), Suceava (cinci autobuze electrice fabricate în Turcia, banii venind preponderent din fonduri elvețiene), Cluj-Napoca (despre care am mai vorbit, autobuze achiziționate de la producătorul polonez Solaris, tot cu bani elvețieni).

Nu în ultimul rând, Primăria Bucureștiului dorește să se implice și ea activ în acest demers al autobuzelor curate, motiv pentru care a depus în luna august 2018 o cerere de finanțare pentru 283 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Capitala dorește să folosească mare parte din acești bani pentru cumpărarea a 100 de autobuze electrice și 100 de tramvaie electrice. Momentan, licitația nu a fost pornită decât pentru tramvaie. Vom reveni curând cu actualizări din acest poiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here