Nu vedem prea des știri care se referă la situația din țările africane, mai ales dacă acestea nu vorbesc despre sărăcie sau foamete. Astăzi, avem o informație referitoare la Kenya, informație care privește tangențial și domeniul EV. Pentru că lucrurile nu se întâmplă doar în SUA, China sau în Occident.

Guvernul din această țară africană  a demarat recent (decembrie 2018) o strategie națională de electrificare. Programul KNES (Kenya National Electrification Strategy). este realizat în parteneriat cu Banca Mondială. Obiectivul este acela ca teritoriul kenyan să fie electrificat în totalitate până în anul 2022.

Alternativele kenyenilor pentru electrificare

Folosindu-se de un tool geospațial, inițiatorii proiectului au reușit să identifice variante mai puțin costisitoare pentru a aduce electricitatea în casele oamenilor și pentru a susține afacerile răspîndite în întreaga țară.

Se au în vedere și metode mai puțin convenționale, precum panourile solare și mini-rețelele electrice. Atât Guvernul, cât și Banca Mondială doresc să colaboreze îndeaproape cu mediul de afaceri din această regiune a continentului, sectorul privat urmând să genereze unele soluții outside the box la problema electrificării Kenyei.

Potrivit secretarului de cabinet din Ministerul Energiei, Hon. Charles Keter, pașii importanți în electrificarea acestui stat din partea central-vestică a continentului african au fost făcuți în anii din urmă, 75% din populație benficiind la momentul actual de curent electric. ‘’Noua strategie va aduce curent electric pentru întreaga țară într-o manieră viabilă’’, a mai spus oficialul guvernamental.

Lipsa curentului electric la nivel global

Dacă în anumite cercuri, se vorbește despre mașinile electrice și despre modelul 3 produs de Tesla, în acest moment încă există un milliard de oameni la nivelul Mapamondului, care trăiesc fără electricitate. Zonele cele mai afectate din acest motiv sunt Africa Sub-Sahariană și partea sudică din Asia.

Într-un scenariu posibil din punctul de vedere economic, această situație va persista și în anul 2030, când cel puțin 700 de milioane de oameni vor fi în continuare privați de electricitate. Tot acest scenariu deloc optimist prevede că 90% dintre aceștia vor proveni din regiunea Sub-Sahariană a Africii.

Planurile Kenyei până în 2030

Electrificarea 100% a Kenyei este o parte extrem de importantă a programului de dezvoltarea pentru statul african. Până în 2030, această țară dorește să devină unul dintre nou-veniții în lumea industrială. De asemenea, se dorește ca Kenya să devină un stat în care mare parte a populației să obțină venituri medii.

Nu în ultimul rând, există creionate patru direcții pe care Guvernul de la Nairobi dorește să le implementeze:locuințe la prețuri accesibile, dezvoltare industrial, securitate alimentară și sistem medical universal.

Alături de programul KNES, Guvernul Kenyei a mai pregătit lansarea proiectului de investiții pentru sectorul de electrificare (The Electricity Sector Investment Prospectus). Aici se așteaptă în următorii cinci ani investiții în valoare de 15 miliarde de dolari.

Vor apărea oportunități de afaceri în mai multe arii ce țin de electricitate: distribuție, generare, producerea și instalarea de mini-rețele sau de panouri solare. Obiectul acestui program vor fi atât gospodăriile, cât și instituțiile.

Implicarea Băncii Mondiale

Programul Kenya National Electrification Strategy a fost pregătit cu ajutorul ESMAP (Energy Sector Management Assistance Program), Banca Mondială beneficiind de sprijinul a 18 parteneri pentru dezvoltarea proiectului.

Scopul primordial al programelor de felul acesta este să ajute statele cu venituri mici și medii în a reduce sărăcia și a susține creșterea economică, prin soluții energetice sustenabile din punctul de vedere al protecției mediului.

Surse: Comunicatul Băncii Mondiale & Kenya Engineer

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here