Uber dă trendul în era vehiculelor electrice, iar spectacolul a demarat pentru început la Londra, din 15 ianuarie 2019. Tariful operatorului în capitala Marii Britanii va fi crescut, în scopul realizării unui fond care să-i ajute pe șoferi să-și achiziționeze EV-uri.

Conform BBC, o taxă de 0.15 lire sterline (15 pence) va fi introdusă pentru aerul curat. Aceasta va fi aplicată fiecărei curse Uber de pe teritoriu londonez. Conducerea companiei de ride-sharing estimează că această măsură va construi în câțiva ani un buget de 200 de milioane de lire, bani ce vor ajuta șoferii de Uber să-și cumpere EV-uri.

Cum face Uber conversia către electric

Oficialii doresc să extindă această inițiativă salutară și în alte orașe ale Regatului Unit. Cu noua măsură și după calculele Uber, un șofer londonez care folosește aplicația timp de 40 de ore pe săptămână va obține aproximativ 3000 de lire din costul de achiziție al unui EV în doar doi ani de la aplicarea măsurii. Banii proveniți din taxă vor intra într-un cont de economii, cont la care va acces fiecare șofer Uber.

Taxa pe aerul curat nu va fi inclusă în milele pe care șoferul le va parcurge până la adresa clientului și nici nu se va modifica în funcție de dinamica tarifului practicat în aplicație. Mai mult, compania se află în discuții cu producătorii de mașini electrice, în perspectiva negocierii prețurilor de achiziție, dar și pentru furnizarea de stații de reîncărcare pentru consumatorii domestici.

Măsura nu e spirjinită 100% de Guvern

Planul uberiștilor în Londra este acela ca până la finalul anului 2021 să aibă înregistrate în aplicație 20.000 de mașini electrice. De asemenea, se dorește ca tendința de creștere a numărului de EV-uri pe platformă să se mențină până în 2025.  În acest moment, în Londra, circulă aperoximativ 45.000 de mașini în regim Uber. Rămâne de văzut dacă exemplul dat de Uber va fi urmat și de populație și vom avea vânzări record de EV-uri în Regatul Unit. Poate asemănător cu ce s-a întâmplat în 2018 în Norvegia.

Chiar dacă Uber depune eforturi semnificative în materie de creștere a parcului de mașini electrice din Londra, Guvernul britanic pare să aibă alte planuri. Aceștia tocmai ce au redus subvențiile pentru achiziționarea de EV de la 4.500 de lire la 3.500 de lire. În plus, oficialii de la Londra au eliminat sprijinul acordat inițial hibrizilor noi, mașini pe care le folosesc mulți dintre șoferii Uber.

Surse: BBC & The Guardian

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here