Pentru că de multe ori ne întrebăm care este trendul în materie de EV la nivel global, avem un prim răspuns de la Deloitte, unul dintre liderii mondiali în consultanță fiscală și în audit. Aceștia estimează că până în 2030, vor fi vândute peste 21 de milioane de mașini electrice. Mai mult, experții care au realizat acest studiu văd o supraofertă pe piață în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, producția urmând a depăși cererea cu 14 milioane de autovehicule electrice.

Nu știm deocamdată care va fi poziția României în această ecuație. Știm doar că în București, în 2018, erau înmatriculate mai puțin de 1.000 de EV-uri. Cu toate acestea, popularitatea electricelor este în continuă creștere și în țara noastră.

Ce avem acum și ce urmează

Conform Deloitte, în acest moment, pe șoselele din întreaga lume circulă cinci milioane de EV-uri, iar analiștii care au realizat studiul estimează că până în 2020 vor fi vândute  patru milioane de noi vehicule electrice, până în 2025 suma va ajunge la 12 milioane, iar 2030 va aduce 21 de milioane de noi EV-uri pe drumurile din întreaga lume.

Alte date interesante furnizate de Deloitte afirmă că 70% din vânzările totale de electrice până în 2030 vor fi de BEV-uri (mașini electrice pe baterii). În plus, specialiștii susțin că mașinile electrice vor avea până în 2024 aceleași costuri ca vehiculele pe benzină și ca cele diesel.

Vocea din interiorul Deloitte

Referindu-se la studiu, Michael Woodward, UK automotive partner la Deloitte, vede două criterii importante care susțin argumentele de creștere a pieței EV incluse în acest document. Există, pe de o parte, o creștere a interesului din partea populației pentru vehicule cu zero emisii. Pe de altă parte, anumite guverne vin cu politici de încurajare a achiziției de EV-uri prin subvenții semnificative, la care se adaugă din ce în ce mai multe restricții în interiorul orașelor pentru mașinile pe combustibil fosil.

Tot Michael Woodward consideră că avansul tehnologic va duce la scăderea costurilor de fabricație pentru BEV-uri, făcându-le din ce în ce mai accesibile pentru populație. Acest lucru vine în contextul în care 2018 a fost cel mai bun an pentru EV-uri la nivel mondial. S-au vândut pentru prima dată mai mult de două milioane de mașini electrice într-un an calendaristic, fapt ce reprezintă o cifră dublă față de 2017.

Sursa: Deloitte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here