Dacă la noi în țară, fenomenul mașinilor electrice este de abia la început, în Marea Britanie se realizează chiar și ample sondaje pe acest domeniu. În cadrul studiului sociologic la care ne referim în continuare, au participat în total 7723 de respondenți.

Cea mai spectaculoasă informație care a rezultat în urma lui a fost aceea că 9 din 10 șoferi de EV nu s-ar mai întoarce niciodată la vehiculele convenționale diesel sau pe benzină.  Și aceasta nu a fost singura știre electro venită din Regatul Unit anul acesta. După cum scriam anterior, în ianuarie Uber anunțase că-și va ajuta șoferii să-și achiziționeze cât mai repede mașini electrice în Londra.

Revenind la sondaj, acesta a fost realizat de cel mai influent canal de Youtube pe zona EV (mai mult de 400.000 de abonați), Fully Charged (vieoclipuri realizate de echipa lui Robert Llewelly). Respondenții au avut de parcurs 50 de întrebări, ale căror răspunsuri ne pot da o idee despre atitudinea consumatorului din următorul deceniu în materie de mașini electrice. Canalul de Youtube respectiv are deja o vechime de opt ani, difuzând în acest interval mai mult de 380 de episoade.

Ce aspecte interesante am mai descoperit din studiul Fully Charged

Două treimi din totalul celor care doresc să achiziționeze un EV și care au răspuns întrebărilor lui Robert Llewelly (cunoscut om de televiziune britanic) vor să facă acest pas în următorii doi ani. Cele mai populare variante pe care le au în vedere consumatorii sunt mașinile electrice cu baterie (BEV-urile).

Mult mai puțini sunt atrași de PHEV-uri (Plug-in Hybrid). O cifră relevantă și care ar trebui să îi alarmeze pe constuctorii de mașini, care au adăugat recent în portofoliul lor soluții electrice, este cea a respondenților care ar putea alege un brand diferit de cele pe care în mod tradițional l-au preferat până acum. Asta dacă vor face pasul spre electric. Procentul în acest caz este covârșitor – 87,67%.

În continuare, principalul factor care îi face pe oameni să amâne achiziționarea unui EV este prețul mașinilor respective (noi sau folosite). Procentele de răspuns pentru această opțiune au fost de 33% pentru cele noi și de 14% pentru cele utilizate anterior. În schimb, potențialii cumpărători de EV-uri nu au menționat în mod expres nimic despre atractivitatea mașinilor, despre gama din care sunt nevoiți să aleagă sau despre lipsa infrastructurii de încărcătoare pentru mașini electrice.

Salvarea mediului sau interesul pentru dezvoltarea tehnologiei?

Există o diferență între audiența clasică a canalului de Youtube Fully Charged și cei care au răspuns sondajului, în sensul că cele două mase nu sunt total identice. Astfel, din fanii acestor clipuri, 88,67% adoptă  trendurile în materie de EV, iar 88.61% pe cele  de energii curate sau regenerabile. În contrapartidă, a reieșit că respondenții sondajului Fully Charged sunt mai degrabă interesați de tehnologia în sine, de avansul ei, decât de problemele de mediu. Doar 39,83% au arătat îngrijorare în ceea ce privește poluarea aerului și numai 44,39% se tem de schimbările climaterice.

De asemenea, în ceea ce privește energiile verzi, și aici răspunsurile studiului sociologic sunt de natură să ne entuziasmeze. Dintre cei care au în vedere trecerea la o formă diferită de energie, 68,91% vor să aleagă furnizori de energie verde, în timp ce 83,74% au un interes pronunțat față de tehnologiile ce se referă la noile forme de energie (baterii, panouri solare sau pompele de căldură).

Fully Charged își diversifică audiența

Dorind să amplifice succesul pe care îl au pe Youtube, Robert Llewelly și colegii săi vor realiza în luna iunie a acestui an (2019, n.n.) un Fully Charged LIVE la Silverstone, Marea Britanie (7, 8, 9 iunie).  Lucurile nu se opresc aici. Producătorii au în vedere și extinderea pe piața nord-americană. Lucrurile se vor petrece asemănător cu ceea ce se va întâmpla în UK, în sensul că emisiunea Fully Charged LIVE din Statele Unite s-ar putea desfășura în Austin, Texas pe Circuit of Americas (casa uneia dintre etapele importante ale sezonului de Formula 1).

Sursa: greencarguide.co.uk

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here