Că tot sunt la modă studiile zilele acestea, revenim cu o progonoză pe care o face Agenția Internațională pentru Energie (International Energy Agency – IEA) în legătură cu vehiculele electrice. Numărul acestora va crește de la 3 la 125 de milioane în 2030. Experții văd în măsurile guvernamentale principala cheie pentru trecerea masivă de la combustibilul convențional la EV-uri. Ca o paralelă interesantă propusă de Agenție, numărul mașinilor electrice din 2030 va egala populația Japoniei de astăzi.

Una caldă și una rece pentru pasionații de mașini electrice

  • VESTEA PROASTĂ – Deși nu e neapărat o veste extraordinară pentru fanii electricelor, la nivelul anilor 2035-2040, va fi încă destul loc pe piață pentru mașinile pe combustibil fosil. IEA estimează că vor fi aproximativ două miliarde de mașini pe șosele în acel moment.
  • VESTEA BUNĂ – O variantă optimistă a scenariului cu 125 de milioane de EV-uri pe șosele în 2030 sună cam așa: 220 de milioane de mașini electrice până în 2030. Asta nu se poate întâmpla totuși fără o abordare mai agresivă în luptă împotriva schimbărilor climaterice și a reducerilor emisiilor.
  • CATALIZATORUL: Politicile naționale guvernamentale la nivelul fiecărei țări, politici care să încurajeze adoptarea modului de viață EV (nu e vorba doar de a-ți cumpăra o mașină). Numai scăderea prețului bateriilor în sine nu poate genera schimbarea la nivel de sistem. E bine de știut faptul că primele zece state la nivelul flotei de vehicule electrice au politici de mediu foarte bine articulate, care vor asigura o accelerare a fenomenului EV.

Situația în China, Europa și Statele Unite

Potrivit prognozei Agenției, China și Europa sunt principalii competitori pentru următorii ani. În China, piața EV ar putea reprezenta un sfert din totalul flotei de autovehicule în 2030, în timp ce europenii s-ar putea lăuda cu 23% (asta și datorită taxelor ridicate pe combustibili și înăspririi standardelor pentru emisii.

Statele Unite sunt și ele un caz aparte. IEA vede dezvoltarea pieței EV americane în anii următorii cu două viteze: avem pe de o parte California  și alte state cu planuri de eliminare a emisiilor (zero emisii), iar pe de altă parte taxele scăzute pe combustibili și politicile administrației republicane a lui Donald Trump, politici care ar putea frâna extinderea vehiculelor electrice.

Alți jucători importanți sunt Japonia și Germania, care au vândut dublu în 2017 față de 2016. De asemenea, există diferențe și în cea ce privește opțiunile EV. Dacă China, Franța sau Olanda preveră mașinile cu baterie (BEV-uri), Japonia, Suedia și Marea Britanie se orientează mai degrabă spre vehiculele hibrid. Cum am mai discutat, liderul absolut al procentelor de piață rămâne Norvegia. Acum rămâne de văzut în ce măsură prognoza Agenției Internaționale pentru Energie se va adeveri.

Sursa: cnbc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here