Prima dată când ne gândim la Japonia, ne vin în minte cuvinte precum sushi, karate și, de ce nu, mașini bune și fiabile. Există de asemenea și foarte multe stereotipuri culturale care spun că mașinile cele mai bune provin din Japonia și din Germania. Astfel că interesul japonezilor pentru mașini electrice nu o să pară ceva total neașteptat. O dovadă foarte bună în acest sens este desigur unul dintre cele mai apreciate EV-uri la nivel global, și anume Nissan Leaf. De exemplu, această mașină japoneză s-a aflat în topul preferințelor olandezilor în 2018.

Ceea ce o să fie cu adevărat surprinzător este faptul că japonezii au mers cu câteva mutări de șah înaintea celorlalți (asta și din cauza condițiilor naturale nu tocmai prielnice din țara lor) și vor să folosească mașinile electrice ca sursă de energie în cazul calamităților naturale. Niponii se confruntă adesea cu dezastre precum cutremure, tsunami sau taifunuri, evenimente ce pot paraliza alimentarea cu energie a zonelor respective. De aceea, această țară din sud-estul Asiei dorește să valorifice potențialul bateriilor mașinilor electrice în timpul în care au loc aceste fenomene nedorite.

Implicarea gigantului Nissan în ambițiosul proiect

Constructorul de mașini care produce modelul Leaf vrea să organizeze în martie 2019 un eveniment prin care să provoace oamenii să râmână peste noapte în propriile mașini electrice, iar aceștia să simuleze utilizarea energiei produsă de vehicul, exact ca în cazul unei situații de urgență. Un oficial al Nissan a afirmat că un vehicul electric încărcat 100% poate deservi cu energie electrică o locuință standard un interval de timp de până la patru zile.

În 2018, compania a ajuns la o înțelegere cu municipalitatea din Yokosuka și cu cartierul din Nerima din Tokio, ca, în cazul unor calamități naturale, Nissan să ofere EV-uri în mod gratuit. Acestea vor ajuta la păstrarea unui nivel de viață decent până la remedierea avariilor la sursele de energie.

Tot în acest cartier din capitala Japoniei, există deja implementat un sistem prin care proprietarii de mașini electrice își pun vehiculele la dispoziția celor afectați de dezastrele naturale. De asemenea, și poliția din Narima a început să folosească o flotă de EV-uri, tot în urma parteneriatului cu constructorul de mașini.

Primele 24 de ore sunt cruciale

Mai mult, în 2017, Nissan realizase un videoclip prin care dorea să atragă atenția asupra faptului că mașinile electrice pot fi o resursă foarte valoroasă atunci când dezastrele naturale se instalează în mod subit. Uneori, restabilirea alimentării cu electricitate poate dura mai mult de 24 de ore, iar EV-urile își pot face treaba în acest interval (asigurarea încălzirii locuințelor, furnizarea energiei necesare pentru gătit, dar și menținerea telecomunicațiilor la un nivel bun).

În acest tip de proiecte s-a implicat și Mitsubishi, competitorul Nissan, care a participat cu flota de EV-uri în 2016, în timpul cutremurului din prefectura Kumamoto. Mașinile electrice au asigurat și aici disponibilitate pentru alimentarea cu energie electrică. Din păcate, impactul acestor EV-uri în momentele de criză este încă destul de scăzut. Doar 0,2% dintre mașinile de pe șoselele nipone erau electrice în 2018.

Sursa: qz.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here