Sursa: Wikimedia

Despre trendurile EV din Marea Britanie am mai vorbit și cu alte ocazii. Am dezvăluit de exemplu planurile Uber pentru Londra, dar și un studiu realizat de un celebru canal de Youtube, studiu referitor la preferințele șoferilor de mașini electrice. Astăzi, venim cu un altul realizat în Regatul Unit și anume cu un sondaj întocmit de Auto Trader, un prestigiso portal britanic. Una din informațiile care reiese precis din studiul sociologic este aceea că mulți șoferi așteaptă chiar și nouă ani până să se decidă să achiziționeze un EV.

Această tendință vine cumva în contrapartidă cu planurile prezentate de Marea Britanie la început de 2019. Vorbim de programul intitulat sugestiv The Road To Zero, program care își propune ca cel puțin 50% dintre mașinile vândute la nivelul anului 2030 să fie aproape de pragul de emisii zero, în timp ce (tot din programul The Road to Zero) în 2040 vânzarea mașinilor cu combustibil fosil să înceteze de tot în această țară. Totuși rezultatele acestui sondaj, are darul de a-i  aduce pe britanici cu picioarele pe pământ.

Ce informații reies din studiul Auto Trader UK

La întrebările sondajului au răspuns peste 1.000 de șoferi, iar părerile sunt extrem de divizate în ceea ce privește adoptarea mașinilor electrice. Doar 26% dintre respondenți au precizat că următoarea lor mașină va fi un vehicul electric. Cum spuneam și mai sus, trecerea de la fosil la hibrid sau EV se face lent, putând dura în unele cazuri aproape zece ani. Pentru cei mai mulți, infrastructura precară pare a fi obstacolul principal. Pentru a lupta cu această problemă, The Road To Zero are în vedere realizarea de stații de încărcare în perimetrul caselor nou construite, dar și o arhitectură diferită pentru punctele de încărcare a acumulatorilor.  

Sursa: autocar.co.uk

Există în Marea Britanie și fonduri publice în valoare de 400 de milioane de lire, fonduri reunite sub umbrela The Charging Infrastructure Investment Fund. În plus, nu sunt de neglijat nici cele 40 de milioane de lire sub forma unui grant pentru dezvoltarea punctelor de încărcare stradală. Mai mult, pentru cei care vor să-și instaleze acasă stație de încărcare există o primă de 500 de lire, pe care șoferii viitoarelor EV-uri o pot accesa. Din păcate, 74% dintre respondeții sondajului condus de Auto Trader UK nu știau nimic despre subvențiile guvernamentale în materie de vehicule electrice.

Profilul robot al șoferului britanic rezultat în urma studiului

Foarte interesant este faptul că șoferilor britanici le pasă mai mult de emisiile poluante decât în trecut. 56% dintre ei se interesează mai mult de popluarea produsă de motoare, decât o făceau în 2017 sau 2018. Un impact important o au și știrile despre emisiile cauzate de motoarele diesel, ceea ce îi face pe britanici să ia în calcul posibilitatea de a achiziționa un model hibrid sau un EV.

Mai mult, căutările de mașini diesel pe site-ul Auto Trader au scăzut vertiginos , în timp ce căutările de EV sunt într-un continuu proces de creștere. Cum ziceam și la aunțul de lansare al Modelului 3 Tesla de 35.000 de dolari, semne bune anul are!

Sursa: CNET.com

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here