Deși în general știrile noastre legate de EV/mașini electrice vin cu precădere din SUA, China și din Europa Occidentală, câteodată ne uităm și la state mai puțin dezvoltate din Africa sau Asia, unde energia electrică este încă un lux. Așa a fost de exemplu cazul informației referitoare la electrificarea Kenyei până în 2022.

Azi vorbim despre Bangladesh, un stat asiatic cu o populație semnificativă, care va beenficia de o finanțare din partea Băncii Mondiale, pentru dezvoltarea de surse de energie regenabilă cu o putere instalată de 310 MW (megawați).

bangladesh energie regenerabila
sursa: energytransition.org

De asemenea, proiectul este construit de așa natură încât să implice și sectorul privat din această țară. Participarea acestora este foarte importantă pentru rezolvarea cererii din ce în ce mai mari de energie electrică din Bangladesh.

Finanțarea este în valoare de 185 de milioane de dolari americani. Această sumă ar putea fi completată cu alte investiții private în valoare de 200 de milioane de dolari. Din păcate, la momentul actual, energia regenerabilă în acest stat asiatic nu reprezintă decât 1.5% din totalul consumului la nivel național.

Poziția oficialilor Băncii Mondiale

Jari Väyrynen, team-leaderul Băncii Mondiale în proiectul de extindere a rețelei de energie electrice în Bangladesh, vede oportunități mari în această țară în ceea ce privește variantele regenerabile. Capacitatea suplimentară ce ar putea fi instalată se ridică la 3.600 de MW, cel puțin asta susține oficialul Băncii.

sursa: romanialibera.ro

Această prognoză are în vedere și terenurile arabile necesare agriculturii, terenuri ce nu pot I sacrificate în drularea acestui proiect. În plus, puterea instalată pentru parcurile solare și pentru panourile solare ar putea ajunge la 2.000 de MW în Bangladesh în anii următori.

Structura întregii sume pe care țara asiatică o primește pentru dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă (cele 185 de milioane de dolari americani) este următoarea: 156 de milioane de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare a Băncii Mondiale (pe o perioadă de 30 de ani), plus un împrumut de 26.38 de milioane și un grant de 2.87 de milioane, ambele provenind de la Fondul Climatic Strategic (tot o divizie a Băncii Mondiale).

Primii pași

Primii 50 de MW vor fi instalați în districtul Feni (populația regiunii era de 1,5 milioane de locuitori în 2015), într-un parc cu panouri solare. Proiectul va fi realizat de Electricity Generation Company of Bangladesh (EGCB) și promite că va reduce emisiile anuale cu aproximativ 377.000 tone de dioxid de carbon.

Alt oficial al Băncii Mondiale, Dandan Chen, consideră că Bangladeshul se află pe un drum bun, în următoarea perioadă aproximativ 80% din populație urmând a fi legată la rețeaua electrică națională. Dezvoltarea economică a acestui stat va depinde foarte mult de succesul programului cu Banca Mondială.

La final, Jari Väyrynen a mai remarcat progresele pe care le-a făcut această țară în materie de rețea de electrificare. În 2009, puterea instalată era de doar 4.000 de MW, în timp ce în 2018 aceasta ajunsese la 20.000 de MW.

Oficialul Băncii Mondiale vede în colaborarea strânsă dintre sectorul public și cel privat nu doar o variantă fericită pentru scăderea emisiilor de carbon, ci și singurul mod prin care să fie susținută cererea de energie electrică în Bangladesh.

Sursa : cleantechnica.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here