Știm bine că Norvegia și capitala Oslo sunt modele de urmat pentru tranziția de la combustibilul fosil la cel pe bază de curent electric. De aceea nu ne surprinde nici informația următoare: Oslo este primul oraș din lume care va instala o infrastructură wireless pentru flota de taxiuri electrice.

taxiuri incarcatoare wireless oslo
sursa: transportnottingham.com

Proiectul va fi dezvoltat de compania de energie Fortum (Finlanda) în parteneriat cu municipalitatea din Oslo. Partea tehnică va fi asigurată de americanii de la Momentum Dynamics. Stațiile de încărcare wireless vor fi plasate în punctele de oprire ale taxiurilor din capitala Norvegiei, în timp ce receptoarele vor fi instalate direct în mașinile electrice.

Poziția finlandezilor de la Fortum

Procesul se va derula într-un mod extrem de simplu, taxiurile electrice încărcându-se până la o putere elctrică de 75 de kW în timp ce-și așteaptă clienții în stație. Reprezentanții companiei finlandeze Fortum afirmă că proiectul wireless din Oslo va fi primul din lume dedicat taxiurilor electrice. De asemenea, această tehnologie va fi un punct de cotitură important pentru dezvoltarea încărcătoarelor wireless. De beneficiile acestui program (primul de acest fel la nivel global) vor profita ulterior toți șoferii de electrice din lume

Fortum se ocupă de ceva timp de electrificarea flotelor de taxiuri, considerând că forma convențională de încărcare a EV-urilor a fost în sine o provocare pentru companie. Soluția wireless vine în întâmpinarea șoferilor de taxiuri electrice, aceștia confruntându-se adesea cu dificultatea găsirii de stații de încărcare libere în momentul în care au nevoie de acestea pentru cursele viitoare.

Oslo, obiectiv 2023

Norvegienii au un obiectiv îndrăzneț în ceea ce privește flota de taxiuri din Oslo. Până în 2023, acestea ar trebui să nu mai pouleze deloc și să se alinieze programului cu zero emisii. Sture Portvik, managerul Oslo Electro Mobility,  afirmă că mașinile electrice nu mai sunt o proiecție din viitor și că EV-urile există aici și acum.

De asemenea, oficialul consideră că ideea încărcătoarelor wireless poate fi un nou trend în zona EV, mai ales că Oslo reprezintă un deschizător de drumuri în materie de inovație și tehnologie. Ne amintim că în 2018, vânzările de EV-uri în această țară au reprezentat aproximativ jumătate din totalul înmatriculărilor din Norvegia, inclusiv Tesla înregistând ceva recorduri în această țară. Rămâne de văzut ce rezultate vor oferi încărcătoarele wireless pentru taxiuri din Oslo.

Wireless sau la priză ?

Despre varianta wireless, redactorii de la Electrek consideră că este mai puțin eficientă decât cea uzuală, la priză. Singurul avantaj pe care îl cunoaștem la momentul actual (nu există date privind implementarea sistemelor wireless la nivelul unui oraș) pentru încărcătoarele wireless față de cele la priză îl reprezintă prețul ceva mai convenabil.

Sursa : electrek.co

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here