După ce nu demult Tesla anunța lansarea Modelului 3 Standard la doar 35.000 de dolari, a venit vremea ca echipa Elon Musk să vină și cu cifrele referitoare la primul trimestru al anului 2019. Astfel, compania a produs 77.100 de vehicule (62.950 din Modelul 3 și 12.100 din Modelele Tesla X și S) și a livrat nu mai puțin de 63.000 în primele trei luni ale anului.

Comparativ cu Q4 din 2018, cifrele Tesla arată destul de modest. În ultimul trimestru din 2018, compania lui Elon Musk dusese  recordul de producție & livrări la un nivel greu de egalat sau învins: 86.555 de mașini electrice produse și 90.700 de EV-uri livrate & vândute.

Posibile explicații ale scăderii

Tesla nu a oferit un punct de vedere foarte explicit în acest sens, dar o premisă deloc de neglijat ar fi aceea că scăderea numărului de mașini livrate s-ar putea datora introducerii Modelului 3 în Europa și în China (timp de livrare mai lung decât în Statele Unite sau Canada). Acest aspect a venit la pachet cu multe provocări pentru compania cu sediul în Palo Alto, California, Statele Unite.

tesla cifre incarcatoare

Și din cauza aceasta, Elon Musk și colegii săi încheie Q1 din 2019 cu nu mai puțin de 10.600 de EV-uri aflate în tranzit spre proprietari. Aceste mașini electrice urmează să fie livrate în trimestrul al doilea din 2019. Chiar dacă Q1 din 2019 arată mai puțin strălucitor decât Q4 din 2018, primul trimestru al anului curent a adus o creștere semnificativă de 110% față de aceeași perioadă a anului 2018. Q1 2019 înseamnă 50.900 de unități livrate din Modelul 3 și 12.100 de unități livrate din Modelele S și X.

Câteva extrase din comunicatul oficial Tesla

Argumentul propus de companie în ceea ce privește scăderile în livrări (mai ales pe zona de China și Europa) se referă în principal la timpul necesar mașinilor electrice să ajungă la șoferii care le-au procurat. Uneori, perioada de așteptare a fost și de cinci ori mai mare față de cazul unei livrări obișnuite marca Tesla.

Referindu-se la piața nord-americană, comunicatul remis de Tesla afirmă că Modelul 3 a fost din nou cel mai bine vândut sedan premium de dimensiune medie, vânzând cu 60% mai multe unități decât cel de-al doilea clasat de pe această piață extrem de competitivă. De asemenea, obiectivul declarat al lui Elon Musk pentru 2019 rămâne în continuare vânzarea a 400.000 de vehicule electrice, cu 40.000 de unități mai multe decât în anul precedent.

Cum gestionează echipa lui Elon Musk problemele de logistică

Deoarece la momentul actual producția Tesla se desfășoară într-o singură fabrică (zona San Francisco Bay), fabrică care practic gestionează tranzitul EV-urilor la clienții din întreaga lume, trendul actual în care producția bate livrările va continua. Avansul pe care îl au mașinile produse în fața celor livrate a fost în Q1 din 2019 de 22%.

La final, comunicatul Tesla mulțumește angajaților pentru dificila muncă depusă (aceștia cred cu tărie în proiectul de extindere a recunoașterii Modelului 3 în întreaga lume, după cum afirmă oficialii Tesla) și clienților pentru că ajută la dezvoltarea Tesla la nivel global. În plus, echipa lui Elon Musk lucrează și la perfecționarea sistemului de livrare (in special pentru nou-veniții China și Europa). Ne amintim vestea extraordinară de la finalul anului trecut, când Tesla anunța sosirea Modelului 3 în Europa.

Sursa: electreck

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here