Norvegia este una dintre răsfățatele articolelor de pe EV.ro, mai ales că această țară bate constant recorduri în ceea ce privește vehiculele electrice și atitudinea responsabilă față de mediu. Ne amintim de exemplu că Oslo a achiziționat recent încă 70 de autobuze electrice pentru flota locală sau că în 2018 jumătate dintre mașinile vândute în această țară au fost electrice.

Luna Martie a anului curent (2019) înseamnă un nou record pentru piața auto din această țară nordică. Pentru prima dată de la lansarea EV-urilor, vânzările acestora le-au depășit pe cele ale mașinilor pe benzină și pe cele diesel.

Vânzările de vehicule electrice au însemnat în a treia lună din anul acesta 58,4% din totalul înmatriculărilor din Norvegia. Acest stat este în continuare liderul mondial în ce privește adoptarea mașinilor cu zero emisii. De asemenea, Guvernul norvegian și-a propus ca până în 2025 să oprească înmatricularea de mașini noi pe benzină sau diesel. Nordicii lucrează și la îmbunătățirea rețelei de încărcătoare, stând foatte bine la capitolul încărcătoare instalate acasă.

Ce EV-uri preferă norvegienii

tesla norvegia model 3

Luna Martie a însemnat pentru această țară nordică 18.375 de mașini nou înregistate, dintre care 10.732 au fost vehicule cu zero-emisii. Informația a fost oferită de Road Traffic Information Council din Norvegia. Cele peste 10.000 de unități vândute reprezintă mai mult decât dublul mașinilor EV vândute în Martie 2018 în această țară nordică.

Mașina preferată de norvegieni este (de ce nu ne mirăm?) Modelul 3 de la Tesla, 5315 persoane devenind proprietari ai acestei mașini electrice. Să aibă oare legătură cu lansarea Modelului 3 de 35.000 de dolari? Sau e deja un trend la nivel global?

Cele mai bine 5.000 de unități reprezintă în sine un record pentru vânzarea unui singur model într-o singură lună în Norvegia. Nici vânzarea de hibrizi nu s-a prezentat rău în Norvegia în Martie, 3.469 de unități fiind vândute (cu 10% mai puține decât în 2018).. În tot acest timp, vânzările de mașini pe combustibil fosil și de vehicule diesel au scăzut în mod dramatic.

Parcursul Norvegiei pe drumul eco

Această țară nordică a implementat deja o serie de măsuri pentru a încuraja achiziționarea de EV-uri. Conform ONG-ului Norwegian Electric Vehicle Association, mașinile fără emisii poluante sunt scutite de plata TVA-ului (valoarea ei este 25% în Norvegia), dar și de alte taxe pe care mașinile tradiționale le au de plătit la ]nmatriculare. Același ONG estimează că vânzările de vehiculele electrice din Norvegia vor reprezenta 50% din total și în 2019.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here