Terminăm săptămâna și ne reîncărcăm pentru o una nouă, dar nu putem sări peste cele mai importante știri în materie de mașini electrice. Am selectat din nou cinci informații relevante și interesante,0 numai bune de savurat. Dacă săptămâna trecută vorbeam despre un VW Bug recondiționat cu motor electric, azi avem alte teme interesante.
Și ne-am oprit asupra unor știri cu privire la constructorul japonez Toyota, am fost atenți la conversația lui Elon Musk cu prim-ministrul Poloniei, ne-am bucurat de noutăți legate de subvenții pentru mașini electrice în Canada, am salutat primul EV ce urmează a fi lansat de britanicii de la Aston Martin și, nu în cele din urmă, vedem rezultatele vânzărilor Modelului 3 în Europa.
Toyota nu crede în lacrimi… mașini electrice
#1 – Constructorul japonez, probabil cel mai puțin interesat mare jucător în ceea ce privește dezvoltarea EV-urilor, a oferit săptămâna aceasta o poziție cel puțin controversată. Prin vocea lui Bob Carter, vicepreședintele executiv (responsabil pe partea de vânzări) al Toyota Motor America de Nord, compania a afirmat că nimeni nu vinde mașini electrice și face profituri semnificative din asta.

Cu toate acestea, inclusiv Toyota vede în America de Nord o piață fezabilă, cu toate că mai sunt multe etape de parcurs până la maturizarea consumatorilor. Critica adusă de Bob Carter se referă la faptul că un EV mediu costă astăzi 34.000 de dolari, cu un preț mediu al bateriei de 34.000 de dolari. De aici, aritmetica nu poate funcționa din perspectiva Toyota Motor.
#2 – Una dintre cele mai entuziasmante întrevederi ale săptămânii i-a adut față în față pe Elon Musk, CEO Tesla și pe Mateusz Morawiecki, premierul polonez. Subiectul principal a fost desigur electromobilitatea și modul în care poate fi ea susținută de la Varșovia. Prim-ministrul urmează să efectueze o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde se va întâlni cu o serie de oameni de afaceri și antreprenori, ce ar putea fi dispuși să investească în această țară.
Va trebui să așteptăm câteva luni pentru a vedea dacă discuția dintre cei doi se vor concretiza în investiții din partea gigantului Tesla în Polonia. Într-un scenariu favorabil, acest stat ar putea găzdui mult așteptatul proiect Europe Gigafactory de la Tesla, deși Elon Musk susținea în iulie 2018 că Germania ar fi prima opțiune pentru Gigafactory 4.
Semne bune din Canada și de la Aston Martin
#3 – Luna mai se anunță favorabilă pentru viitorii posesori de mașini electrice din Canada. Atunci va demara un program guvernamental care va oferi subvenții pentru achiziționarea de EV-uri. Oficialitățile au oferit și o listă cu mașinile eligibile în program. Modelele Tesla nu se regăsesc printre ele. Ajutorul oferit este de 5.000 de dolari și poate fi folosit pentru vehicule de până în 45.000 de dolari (în cazul automobilelor cu șase sau mai puține locuri) sau pentru vehiculele de până la 55.000 de dolari (cu șapte sau mai multe locuri).

Lista mașinilor ce pot fi achiziționate cu bani de la guvernul federal este una exhaustivă, singura excepție de la regulă fiind mașinile produse de compania lui Elon Musk. Dintre numele de pe listă se remarcă Kia Soul EV, Hyundai Kona Electric, Chevrolet Bolt, Ford Fusion Energi sau popularul Nissan Leaf.
#4 – Există o vorbă care spune că curajul ține cu cei puternici. Credem că se aplică și în cazul constructorilor de mașini care se decid să adauge modelelor deja existente variante de mașini electrice. Cel mai nou sosit în familia extinsă EV este producătorul britanic Aston Martin, care va produce modelul Rapide E. Nu este un produs 100% nou, EV-ul constructorului originar din Gaydon, Regatul Unit, fiind o variantă a modelului eponim în patru uși.
Aston Martin electric este echipată cu un set de baterii de 800 de volți, ceea ce reprezintă echivalentul a mai mult de 5.600 de baterii tip Litiu-Ion. Rapide E este deja disponibil pentru comenzi, însă prețul nu a fost încă dezvluit. Aston Martin va furniza ofertele de preț doar celor care își vor anunța intenția de a cumpăra o mașină elctrică.
Tesla a început dominația europeană
#5 – La final, revenim desigur la Tesla, care a început să fie relevantă și în Europa datorită mult-lăudatului Model 3. Să fie oare și imboldul dat de lansarea modelului de 35.000 de dolari? Astfel, 45% dintre mașinile electrice vândute la nivelul Europei în luna martie a anului 2019 au fost produse de Tesla.

Mai mult, veștile bune continuă. 1/40 din mașinile noi vândute în Europa Ocidentală a fost mașină electrică. Estimările pentru 2019, arată că în Europa se vor vinde între 300.000 și 350.000 de BEV-uri (mașini electrice pe bază de acumulatori). S-au vândut în total 18.100 de mașini Tesla (dintre care 15.700 Modelul 3 și 2.400 Modelele X și S. Procentul de 45% la nivelul Europei este un nou record, dar se află încă departe de cota de piață a Tesla din Statele Unite (75%).
Ne vedem și săptămâna viitoare la un nou sumar al săptămânii EV!
[…] a discuta de posibile investiții în această țară. Despre întâlnirea celor doi am scris aici. Redăm aici lista cu facilitățile de producție principale ale Tesla în America, dar și în […]
[…] americanilor a fost acela al prețului ridicat. Cum vă informam dintr-o ediție mai veche a Săptămânii EV pe scurt, plafonul impus de canadieni era de 45.000 de dolari canadieni (și nu mai mult de 55.000 de […]