Suntem în a patra săptămână consecutivă în care vorbim despre cele mai importante mișcări în lumea vehiculelor electrice. Practic, sumarizăm cinci știri importante care ne-au atras atenția în timpul săptămânii ce tocmai ce încheie. Pentru că ne apropiem de sărbătorile pascale, venim la început cu o surpriză, și mai precis cu un videoclip filmat de echipa Fully Charged. Robert Llewellyn a făcut o călătorie cu Modelul 3 de la Tesla, mergând de la Copenhaga până la Oslo. Vedeți în clip de câte încărcări a avut nevoie, cum a lucrat cu autopilotul, dar și ce avantaje prezintă Modelul 3 față de Modelul S.

Ce v-am pregătit

După acest nou episod din poate cel mai popular show dedicat mașinilor electrice, pornim la drum cu știrile săptămânii. Stați fără grijă că nu am epuizat încă subiectul Tesla. Ediția de azi a Săptămânii EV pe scurt conține informații despre Mercedes Benz, despre planurile Tesla în legătură cu Gigafactory 4 (ce ar urma să fie construită în Europa), despre încărcătoarele construite  de americanii de la Penske special pentru camioanele electrice, despre sosirea Modelului 3 de la Tesla pe pământ britanic și, la final, despre evoluția remarcabilă a panourilor solare pe piața nord-americană a ultimilor ani.  

Mercedes Benz, Tesla în Europa și Penske

#1 – Mercedes Benz își pregătește viitorul în ceea ce privește consolidarea poziției de lider pe piața auto. Astfel, toate modelele importante (Mercedes AMG) vor veni din 2021 și cu o variantă electrică. De asemenea, germanii pregătesc și un înlocuitor pentru legendarul motor V12.

Tobias Moers, responsabil al proiectului Mercedes AMG, vede ca soluție de înlocuire a lui V12 un sistem hibrid ce ar urma să conțină un motor V8, dar și un motor electric. Seria 53 a dat startul în 2018 pentru primele versiuni electrificate de la Mercedes AMG. Ne uităm cu atenție la riposta Mercedes în lupta cu EV-urile.

tesla gigafactory 4

#2 – Elon Musk transmite din nou semnale relevante pe Twitter pentru dinamica gigantului Tesla. Astfel, miercuri 24 aprilie 2019, el a răspuns unui utilizator care îi sugera să construiască o fabrică în Germania. Răspunsul CEO-ului Tesla a fost Considering, ceea ce dă anumită putere zvonurilor existente pe piață la momentul actual. Recent, Elon Musk se întâlnise cu premierul Poloniei pentru a discuta de posibile investiții în această țară. Despre întâlnirea celor doi am scris aici. Redăm aici lista cu facilitățile de producție principale ale Tesla în America, dar și în alte țări de pe Glob.

  • Tesla Factory din Fremont, California (produce toate tipurile realizate de constructor)
  • Tesla Gigafactory 1 din Sparks, Nevada (acumulatori electrici, motoare și ESS- Engine Stop Start)
  • Tesla Gigafactory 2 din Buffalo, New York (panouri solare)
  • Tesla Gigafactory 3 (se află în construcție) din Shanghai, China (mașini eelctrice, dar și baterii Litiu-Ion
  • Fabrica pentru asamblări finale de la Tilburg, Olanda (pentru Modelele X și S)
  • Centrul de Automatizare Tesla Grohmann din Prüm, Germania.

După cum bine observați și dsupă cum preciza și Robert în emisiunea Fully Charged, Tesla continuă să dea ora exactă la nivel mondial în tot ceea ce înseamnă mașină electrică.

#3 – Nu ni se întâmplă să vorbim foarte des despre camioane electrice sau despre infrastructura de încărcare aferentă acestora. Azi totuși e o zi specială, mai ales că Penske Truck Leasing din Michigan lansează stații de încărcare pentru camioane electrice la patru dintre punctele lucru ale acestora din Sudul Californiei.

Momentan, au fost montate 14 astfel de încărcătoare, urmând a fi adăugate în viitorul apropiat alte șase. Cele 14 încărcătoare au fost instalate în San Diego, Chino, Anaheim și La Mirada. Încărcătoarele cu puteri electrice cuprinse între 50 și 150 de kW pot alimenta un cap-tractor din Clasa 8 de la 0 la 100% în mai puțin de jumătate de schimb. Informația a fost oferită de Brian Hard, CEO-ul de la Penske Truck Leasing.

Panouri solare & Tesla în UK

#4 – Veștile bune curg din Statele Unite, unde există un interes tot mai crescut pentru panourile solare. Astfel, conform Environment America Research & Policy Center, capacitatea de energie solară instalată s-a dublat în majoritatea orașelor americane în ultimii șase ani. Procesul a avut loc în 45/57 dintre orașele importante din Statele Unite.

panourile solare prind avand in sua

Mai mult, unele dintre aceste orașe chiar și-au crescut de patru ori în cei șase ani capacitatea panourilor fotovoltaice. Există un amestec de motive care a condus la această creștere importantă. Principalele argumente au fost politicile publice, scăderea costurilor de instalare, dar și leadershipul guvernelor locale, guverne ce au promovat intens panourile voltaice.

#5 – Nu putem încheia Săptămâna EV pe scurt fără să vorbim din nou despre Modelul 3 de la Tesla. Elon Musk a răspuns încă o dată pe Twitter. De data asta, întrebarea s-a referit la momentul în care Modelul 3 va fi disponibil în Marea Britanie. CEO-ul Tesla a răspuns mesajului postat pe Twitter cu următoarea replică: UK order page will go live around May 1 or 2.

musk tesla twitter

Vorbim desigur de un produs pregătit special pentru publicul britanic, o mașină cu volanul pe partea dreaptă. După ce aplicația de comenzi va fi pusă bine la punct în UK, va urma probabil și o petrecere de lansare pentru Modelul 3 în Regatul Unit.

Acestea au fost știrile săptămânii, ne vedem la următoarea ediție cu informații proaspete!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here