Nu întotdeauna avem de a face cu știri favorabile în ceea ce privește încălzirea globală și schimbările climei. De exemplu, astăzi aflăm că biroul de statistică al Uniunii Europene estimează că emisiile de CO2 s-au redus semnificativ la nivelul UE în anul 2018 față de 2017. Eurostat-ul, organismul european, estimează o scădere de 2,5% a emisiilor de dioxid de carbon în 2018 față de anul precedent.

Doar opt din cele 28 de țări membre ale Uniunii au înregistrat o creștere a emisiilor de dioxdid de carbon, în timp ce restul au avut evoluții de scădere. Dintre cele 20, șase state au adus chiar aporturi semnificative mai mari de 4%. Campioana absolută în lupta cu emisiile CO2 este Portugalia, care a dus anul 2018 la un prag istoric.

Reducerea de emisii a fost de 9%. Pe locul al doilea s-au situat vecinii noștri de la sud de Dunăre (-8,1%), urmați de Irlanda (-6,8%), Germania (-5,4%), Olanda (-4,6%) și Croația (-4,3%). Din fericire, și tara noastră se situează pe partea pantei descentente a evoluției emisiilor de dioxid de carbon, asta chiar dacă scăderea nu este tocmai relevantă (un procent mai mic de 1%).

Emisiile de CO2 – posibilă interpretare

Eurostat-ul vede în importurile și exporturile de energie o sursă foarte importantă pentru emisiile de CO2. De exemplu, importul de cărbune are un impact semnificativ pentru cifrele prezentate de organismul european, în timp ce importul de electricitate nu are acest impact. Cum am vorbit foarte recent în Săptămâna EV pe scurt, cifrele nu funcționează în aceeași direcție la nivel global în materie de emisii. Noile recorduri mondiale de creștere din 2018 se datorează cu precădere Chinei, Indiei și Statelor Unite ale Americii.

ue emisii de co2

Veștiel bune ne vin însă din Marea Britanie, țară care ar putea să nu mai fie membră a Uniunii Europene pentru foarte mult timp. Comitetul pentru Schimbări Climaterice din această țară (UK’s Committee on Climate Change) lucrează la un proiect care dorește să elimine emisiile de gaz de seră până în 2050.

Rolul mașinilor electrice în această ecuație

Textul Eurostat nu se referă doar la emisiile de CO2, ci  include și informații utile cu privire la creșterea importanței mașinilor electrice din 2013 și până în 2017. Există în acest interval cinci state membre ale Uniunii Europene cu o pondere mai mare de 1% în ceea ce privește înmatriculările de mașini electrice sau de modele hibrid din totalul înregistrărilor oficiale. Vorbim de liderul Suedia, cu 2,4%, de Polonia cu 1,9%, de Marea Britanie cu 1,5%, de Franța (1,4%) și de Belgia (1,2%).

Va trebui să ne uităm din nou la aceste cifre când le vom avea actualziate pentru anii 2018 și 2019. Acești doi ani au fost extrem de valoroși pentru expansiunea fenomului EV. De asemenea, statistica celor de la Eurostat nu prezintă niciuin fel de date cu privire la Norvegia, liderul mondial în ceea ce privește adoptarea mașinilor electrice. Ne reamintim că această țară nu face parte din Uniunea Europeană.

Sursa: Electrek.co

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here