Serialul nostru a ajuns la episodul al șaselea. Ne uităm din nou cu un ochi relaxat la cele mai importante știri ale săptămânii din perspectiva mașinii electrice. De data asta, protagoniștii sunt cehii de la Skoda, autoritățile din Illinois, Tesla lui Elon Musk, chinezii de la JAC și un eveniment de tehnologie ce va avea loc în București curând. Dar să pornim la drum!

Încă o dată despre mașini electrice cu Tesla și Skoda

#1 – Modelul 3 de la Tesla revine în topul celor mai bine vândute mașini de pasageri din Statele Unite ale Americii. Conform portalului de peste Ocean GoodCarBadCar, Modelul 3 a fost a noua cea mai bine vândută mașină din Statele Unite în luna aprilie a acestui an. Tesla revine în top 10 pentru prima dată din decembrie 2018. Atunci, impactul pe piață al Modelului 3 a uimit și lumea mașinii electrice, dar și pe ceilalți iubitori de automobile. Cu 25.250 de unități vândute în decembrie 2018, Tesla Model 3 ocupa un meritoriu loc 5 din totalul vehiculelor de pasageri vândute.

Ieșirea din top 10 în primele trei luni din 2019 poate fi explicată și prin faptul că Elon Musk s-a concentrat cu precădere pe piețele externe, dorind să facă loc Modelului 3 pe piețele globale importante. Dacă în ianuarie se vânduseră la nivelul SUA 6.500 de Tesla Model 3, iar în februarie 5750, luna aprilie a însemnat un boom de vânzări. Nu mai puțin de 10.000 de noi înmatriculări au avut loc în a patra lună din 2019. Clasamentul pe aprilie este condus de Toyota Camry cu aproape 30.000 de mașini vândute, urmată de Honda Civic și Toyota Corolla.

skoda mașinii electrice EV

#2 – Ne vin vești bune și din Europa, unde Skoda iese la atac pe piața mașinii electrice. Cehii extind conceptul Skoda Vision iV la proiectarea unui SUV 100% electric. Acesta va ajunge la o autonomie de aproape 500 de kilometri (480 mai precis) și va exista în două variante de motorizare și cu trei versiuni de acumulatori. Informația a fost oferită în premieră la Salonul Auto de la Geneva, Elveția din martie 2019. CEO-ul Skoda a oferit informații suplimentare într-un interviu acordat publicației Autocar.

Cehii nu au ales încă numele noului model ce va fi lansat în 2020, însă se va folosi desigur sufixul iV, sufix care desemnează gama de mașini electrice și de hibride propuse de Skoda publicului interesat. Mai mult, acest SUV va fi primul model electric al constructorului originar din Mlada Boleslav, ce va fi realizat pe platforma nouă MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten), o platformă special gândită pentru realizarea mașinii electrice.

Povestea mașinii electrice: chinezii se extind, americanii pun piedici

#3 – Chinezii de la JAC se pregătesc să atace America de Sud și America de Nord cu modelele electrice pe care le produc. Pentru început, aceștia vor vinde JAC iEV7S în Brazilia, produsul fiind destinat publicului larg. Mașina a fost deja rebranduită ca JAC iEV40 și se va prezenta în felul următor pentru piața sud-americană. Vehicului va accelera de la 0 la 100 km/h în 11 secunde, va fi echipat cu o baterie de 40 de kWh și va avea o autonomie de 300 de kilometri după standardul NEDC.

Prețul modelului propus de chinezii de la JAC va fi de 35.385 de dolari americani, fiind cel mai ieftin model electric de pe piața braziliană la momentul actual. Celelalte modele acesibile din perspectiva mașinii electrice sunt Renault Zoe (aproape 38.000 USD), Chevrolet Bolt (44.000 USD), Nissan Leaf (45.000 USD) și BMW i3 (50.000 USD). Modelul JAC iEV40 poate fi precomandat în Brazilia și va fi disponibil începând cu luna iunie 2019.

#4 – Dacă până acum am dat numai știri pozitive, e momentul să prezentăm și o inițiativă pe care o privim cu scepticism. Legislatura din Illinois are în proiect creșterea taxei anuale de înregistrare pentru mașini electrice de la 17,50 de dolari americani la 1.000 de dolari americani. Legea nu s-ar aplica și pentru modelele hibrid. Pete Sander, președintele Asociației Dealerilor de Automobile din Illinois (Illinois Automobile Dealers Association) vede această măsură ca pe o contrapondere pentru faptul că posesorii de mașini electrice nu plătesc taxele pe combustibil.

illinois mașinii electrice sua

Măsura oficialităților din Illinois ar putea să alimenteze bugetul statului cu până la 2.4 miliarde de dolari americani. Totuși, un oficial al producătorului Rivian, Michael McHale, vede în această inițiativă legislativă o măsură abuzivă menită să descurajeze trendul actual pe care l-a adoptat feomenul mașinii electrice. În Illinois au fost vândute anul trecut 6.400 de EV-uri, poziționând statul american pe o onorabilă poziție a șaptea la nivelul statelor din SUA.

Bucharest Tech Week – cu și despre mașini electrice

#5 – Avem și o informație la nivel local. În weekendul 24-26 mai, Piața Universității devine locul unde bucureștenii pot testa mașini electrice și hibrid, în zona dedicată de testare EV din cadrul Tech Expo, parte a Bucharest Tech Week. Modele precum Renault Zoe, Ford Mondeo Hybrid, Suzuki Swift, Volvo XC60 T8 Twin Engine Plug-In Hybrid sau Nissan LEAF pot fi testate în zona de drive test din Piața Universității, în imediata apropiere a ieșirii de metrou. Încă de când ajung în Piața Universității, pasionații de mașini electrice și hibrid vor putea admira modelele preferate în zona expozițională auto, având posibilitatea să simtă experiența de a conduce o astfel de mașină.

bucharest tech week 2019 a patra editie

De asemenea, în zona de mobilitate electrică din cadrul Tech Expo puteți descoperi și stații de încărcare electrică (la standurile E.ON România, Renovatio, Engie sau Electromagnetica) sau biciclete, trotinete și scutere electrice – puse la dispoziție de către AirMotion, E-TWOW , Wolf E-Rides, NIU sau FreeWheel.

Tech Expo este cea mai amplă expoziție de gadgeturi și soluții tehnologice inovatoare din România, unde se pot testa cele mai râvnite modele de mașini electrice și hibrid și multe alte vehicule electrice ce vor revoluționa modul în care ne deplasăm.

Te așteptăm și data viitoare la săptămâna EV pe scurt!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here