Salutare! Ne terminăm săptămâna (a șaptea de EV, după una de pauză) bucuroși că am văzut o Tesla în carne și oase la Bucharest Tech Week, cea mai amplă expoziție de tehnologie din București.

Avem apoi alte știri despre bateria mașinilor Nissan Leaf (mașină pe care am admirat-o și la București, în cadrul evenimentului), despre vânzările de mașini plug-in din Statele Unite din 2012 și până astăzi, despre un presupus mail pe care Elon Musk l-ar fi trimis angajaților Tesla (cu referire la cifrele din acualul trimestru). La final, aruncăm o privire asupra vânzărilor de EV-uri din Europa în luna aprilie 2019.

Expoziție de tehnologie în Piața Universității din București & Nissan Leaf 

bmw i3 expoziție de tehnologie

#1 – Un mod foarte incitant de a-ți petrece weekend-ul, dacă te afli în Capitală, este cea mai amplă expoziție de tehnologie din București. De vineri 24 mai și până duminică 26 mai, poți admira și chiar testa unele dintre cele mai în vogă modele de mașini electrice și hibride ale momentului.

Echipa EV.ro a făcut un drive-test cu Renault Zoe, iar curând veți afla cum a fost dintr-un video de Youtube. Alte atracții ale evenimentului pe care le-am remarcat sunt prezențele starurilor Tesla Model 3 (mașina a putut fi doar admirată de la exterior), Nissan Leaf, BMW i3, Audi E-tron sau Smart fortwo.

De asemenea, la Bucharest Tech Week, au existat și expozanți care se preocupă în  special de zona de încărcătoare, precum Engie sau Electromagnetica. Am văzut și trolere inteligente și chiar un robot autonom pentru curățenie (cine oare nu și-ar dori așa ceva?), dar și scutere sau trotinete electrice.

Am remarcat vizitatori de toate vârstele, toți fiind interesați de cum poate tehnologia să ne facă viața mai ușoară în anul 2019. Și, cine știe, poate chiar vor să-și procure o mașină electrică sau măcar un scuter.

Cuvântul-cheie: refolosire

#2 – Trecem acum la o știre care privește unul dintre expozanții de la cea mai amplă expoziție de tehnologie din București. Vorbim de Nissan Leaf care, prin vocea lui Francisco Carranza (managing director al Renault-Nissan Energy Services), afirmă că bateriile mașinilor electrice pe care le produce compania vor rezista 22 de ani.

nissan leaf - expoziție de tehnologie

Această poreviziune este cu 10-12 mai optimistă decât durata de viață efectivă a mașinii electrice Nissan Leaf. Concluzia la care au ajuns japonezii se bazează pe datele colectate în urma vânzării a 400.000 de unități din 2011 și până astăzi.

Declarația lui Francisco Carranza a fost făcută la Automotive News Europe Congress (21-23 mai 2019) de la Göteborg, din Suedia. Nissan are în vedere o formula prin care să recupereze bateriile ce ar supraviețui până la 22 de ani.

Planul deja a fost demarat. Un exemplu în acest sens este și sistemul de stocare de 3 MW pe care compania îl are instalat la stadionul Johan Cruyff din Amsterdam, stadionpe care își desfășoară meciurile echipa Ajax Amsterdam, noua campioană a Olandei. Acest sistem folosește 148 de baterii noi și uzate de la modelul Leaf.

Vânzările de EV din 2012 și până azi + un secret al lui Elon Musk

2012 2019 electrice in sua

#3 – Inside EV  a descoperit pe Twitter un sumar al vânzărilor de mașini plug-in din iunie 2012 și până astăzi. Este o animație foarte simpatico, pe care ți-o recomandăm. Cred că nu este o surpriză pentru nimeni faptul că Tesla conduce detașat, având două modele pe primele două poziții ale topului.

Modelul 3 a depășit 174.000 de unități vândute în State, iar Modelul S are și el aproape 150.000 de unități vândute. Chevrolet Volt (automobil hybrid) încheie podiumul  și se apropie și el de borna 150.000.

Pe locurile al patrulea și al cincilea se numără Nissan Leaf, pe care am avut ocazia să îl vedem și la Bucharest Tech Week (expoziție de tehnologie) și din nou Tesla, de data aceasta cu Modelul X. Piața americană a depășit în acești mai bine de șapte ani 1 milion de mașini plug-in vândute, aceste tipuri de autoturisme devenind un important jucător al pieței automotive. Ford, Toyota și BMW au contribuit și ele la cifra de vânzări absolut senzațională a acestor mașini.

Ambițiile lui Elon Musk

#4 – Nu puteam lăsa săptămâna să treacă fără a vorbi puțin despre ce se mai întâmplă cu Tesla și cu Elon Musk. Un nou mail (există motive să credem că este unul autentic pentru angajații de la Tesla) a ajuns din nou în presă. De această dată, CEO-ul Tesla vorbește de un posibil record de vânzări în actualul trimestru. Mailul pune chiar problema ca gigantul din Silicon Valley să bată scorurile stabilite în Q4 din 2018, când s-au livrat peste 90.000 de mașini către clienți.

tesla 3 expoziție de tehnologie

Presupusul mesaj trimis de Elon Musk susține că Modelul 3 a ajuns la un nivel de producție de 900 de unități pe zi, ceea ce înseamnă 6300 de vehicule pe săptămână. Această cifră este apropiată de dorința exprimată de CEO-ul Tesla, a cărei țintă de producție este de 7000 de unități pe săptămână. Informația aceasta din interiorul companiei fusese inițial divulgată în rețelele de socializare din China, urmând apoi să explodeze în social media din SUA și Europa de Vest.

And we have a winner – Renault Zoe

#5 – Când am ales să testăm Renault Zoe la cea mai amplă expoziție de tehnologie din București, nu știam că această mașina a fost cea mai bine vândută electrică (BEV) la nivelul Europei în luna aprilie din 2019. Mai mult, totalul mașinilor plug-in vândute la nivel bătrânului continent a depășit 35000 de unități în luna precedentă.

Informația vine de la JATO Dynamics, o companie britanică specializată în analize pentru piața automotive. Marginea reprezentată de AFV (mașini cu combustibil alternative) a crescut în 2019 față de 2018 de la 5,5% la 6,9%.

zoe renault expoziție tehnologie

Revenind la BEV-uri (mașini electrice pe bază de baterie), Zoe a atins aproape 4.000 de unități vândute în aprilie, devansând Tesla Model 3 (3.601), BMW i3 (2427), Volkswagen e-Golf (2.124) și Nissan Leaf (2.080). De 1.000 de unități vândute s-a apropiat și Audi cu modelul E-tron, fiind din ce în ce mai important în această ecuație a mașinilor electrice.

Asta a fost tot pentru săptămâna aceasta. Ne auzim curând cu alte știri pe scurt!

PS: Toate fotografiile care ilustrează articolul au fost realizate de subsemnatul la Bucharest Tech Week (25 mai 2019)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here