Din Marea Britanie mai vin câteodată și vești bune, nu doar informații legate de Brexit. Azi vorbim de obiectivul UK de a atinge mai repede pragul de zero emisii. De exemplu, de curând Parlamentul lucrează o legislație care să transforme Regatul în prima țară din G7 care să-și propună eliminarea gazelor cu efect de seră.
Anul în care UK ar trebui să ajungă la acest obiectiv., conform legislației în lucru, este 2050. Anunțul a fost făcut de premierul demisionar Theresa May pe 12 iunie 2019, Regatul Unit dorind să reducă din ce în ce mai mult contribuția proprie la încălzirea globală.
Anunțul nu este întâmplător, mai ales că el vine în urma unei recomandări făcută de Comitetul pentru Schimbări Climaterice al Regatului Unit (UK’s Committee on Climate Change). Tot acest organism a mai recomandat ca UK să nu mai vândă mașini pe combustibil fosil începând cu 2035, mutând astfel deadline-ul inițial care fusese setat pentru 2040.
Încă nu se cunoaște dacă acest amendament va fi luat și el în calcul de factorii decizionali din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ne amintim că recent Eurostat a dat publicității un studiou, care vorbea despre scăderea emisiilor de dioxid de carbon în 2018 față de 2017.
Precizările Theresei May & opiniile specialiștilor despre ținta zero emisii
Fostul premier britanic a mai precizat că e important să gândim această decizie în termenii unui viitor mai bun pentru copii noștri. Ea mai consideră că zero emisii până în 2050 este un obiectiv foarte ambițios, dar c este imperios necesar să fie atins până în 2050 pentru a proteja planeta pentru generațiile care vor urma. Deși pare un obiectiv foarte îndrăzneț, există voci care ar dori ca proiectul zero emisii să fie aplicat chiar înainte de 2050.
Clara Goldsmith de la Climate Coalition ar dori ca momentul zero emisii să fie setat pentru 2045, asta în condițiile în care ultimii zece ani au însemnat reduceri semnificative de costuri în ceea ce privește tehnologiile curate. Practic, un obectiv mai ambițios (cum este 2045) ar putea să miște mai bine lucrurile Profesorul Mark Maslin de la University College London e încă și mai optimist, văzând anul 2030 ca țintă pentru adoptarea proiectului cu zero emisii, care ar aduce mai multe joburi verzi.
Oricum am privi lucrurile, Marea Britanie lucrează deja la obiectivele de mediu și pare pregătită să bifeze toate aceste obiective îndrăznețe. Totuși, mașinile cu motor pe ardere internă vor mai rezistă probabil până în 2035, urmând a fi înlocuite treptat de mașini electrice și de alte vehicule nepoluante.
Sursa: Electrek