După cum vă spuneam acum ceva timp, vrem să ne uităm și la ceea ce se întâmplă relevant în materie de mașini electrice la noi în țara noastră. Nu cu mult timp în urmă, descopeream proiectul GTG din Baia Mare și deveneam curioși să aflăm mai multe despre această inițiativă autohtonă. De aceea, am luat legătura cu Gheorghe Mureșan, manager GTG, care ne-a povestit câteva lucruri foarte interesante despre proiect. Cu această ocazie, citiți și primul interviu marca EV.ro

EV.ro: Cum vi se pare că arată în acest moment piața autohtonă de mașini electrice? Există o cerere reală de mașini electrice în piață?

Gheorghe Mureșan: Credem că există și pe aceasta se bazează businessul nostru, oferta noastră unică de vânzare este : cel mai ieftin automobil electric, accesibil tuturor.

Modelul chinezesc

EV.ro: În acest tablou, unde se situează mașinile pe care le asamblează GTG? Care ar fi avantajele mașinilor acestea în afara prețului competitiv?

GM: Ne situăm evident pe palierul “primul preț”. În ciuda acestui nivel, dorim a oferi mașini fiabile, ușor de folosit, cu mentenanță zero, ușor de încărcat (la orice priză mai mare de 16 A, 220 V), cu autonomie satisfăcătoare, de cca 100-120 Km/încărcare. Ținrm cont că media zilnică de parcurs pentru utilizatorul obișnuit nu trece de 60-70 Km.  Evident mașinile pot fi echipate pentru autonomii de până la 200 Km/încărcare sau chiar mai mult, cu plata prețului suplimentar pentru capacitatea mărită a bateriilor.

EV.ro: Aveți câteva vehicule electrice proprii care circulă prin București, Cluj și Baia Mare? Care sunt datele din teren pe care le primiți de la șoferi? Care e cea mai mare profesională pe care v-au adus-o modelele pe care le produceți?  

gtg masina romaneasca ev

GM: Avem mașini de navetiști, care sunt utilizate zilnic. Eu personal folosesc una, costul energetic de utilizare este cu mult mai mic decât al unui bilet de autobuz pe aceeaași distanță.  Parchez în locuri imposibile datorită dimensiunilor mici .

EV.ro: Aveți vreun model anume în ceea ce privește producătorii globali de mașini electrice?

GM: Avem modelul de succes chinezesc. La ei circulă milioane de mașini electrice, cu cele mai variate soluții tehnice. Au ajuns aici din necesitatea reducerii poluării îngrozitoare în care trăiesc.

Tesla, mașini construite de IT-iști nonconformiști

EV.ro: Cum credeți că vor putea ceilalți să se apropie de performanțele și de ștacheta pe care Elon Musk le ridică an de an cu produsele Tesla?

GM: Poate nici nu doresc să se apropie. Automobilele Tesla arată ca de pe altă lume, sunt mașini construite de IT-sti neconformiști, deștepți și  evident sunt referința. Din punctul nostru de vedere, fiecare își poate urma propriul drum cu propria promisiune de valoare. Este loc pe piață pentru toată lumea.

Lucrul acesta l-am învățat prin propria experiență, brandurile mici pot trăi și se pot dezvolta la umbra coloșilor, dacă profită de nișă întocmai ca în natură, unde nu există nișă ecologică în care natura să nu fi plasat vreun organism foarte bine adaptat. De cele mai multe ori, nișele sunt prea mici pentru ca marile branduri să considere meritat efortul de a întinde tentaculele capilare.

EV.ro:Care sunt obiectivele GTG pentru următorii ani și cum intenționați să ajungeți la cât mai mulți oameni?

GM: Dorim să ne asumăm o felie din piața de automobile electrice, aflată în creștere fulminantă. Dorim să oferim propriul nostru model, direcție în care am făcut pași importanți.

EV.ro: Ce ne puteți spune despre bateriile cu care sunt echipate vehiculele asamblate de echipa dumneavoastră?

GM: Inițial ne-am axat pe baterii Pb-gel, cele mai ieftine și mai simplu de utilizat. Prețul redus, din păcate, este însoțit de performanțe mai modeste, deși le folosim iarnă-vară fără probleme. Avem deja un model echipat cu baterii cu Litiu-Ion, cu o durată de viața imensă (peste 10 ani) și în viitor numai așa vom echipa mașinile.

EV.ro: Când credeți că vom ajunge ca țară să ne comparăm cu performanțele în materie de EV ale Norvegiei? Anul trecut jumătate din noile înmatriculări din această țară au fost de mașini electrice.

GM: Greu de spus. Sunt sigur ca numărul lor va crește în mod natural indiferent de modele. Este prea avantajos sa circuli electric pe bani puțini prin oraș încât sa nu devină un lucru obișnuit.

Stații de încărcare la birou și acasă

EV.ro: Funcționează programele Rabla și Rabla Plus? Cum pot fi ele îmbunătățite?

GM: Funcționează binișor în ciuda vrafului de documente cerute și care au prostul obicei de a expira în 30 de zile. După care, dacă nu ne-am mișcat rapid cu livrarea trebuie refăcute documentele. Altfel, nu sunt nemulțumiri, avem parte de funcționari ai AFM-ului profesioniști (Adminstrația Fondului de Mediu, n.n.) și plini de solicitudine, motiv pentru care le adresez mulțumiri pe această cale. Nu am rezolvat încă toate problemele cu care ne confruntăm încât sa le dăm de lucru prea mult, dar nu va dura mult.

EV.ro: Cum putem îmbunătăți infrastructura de încărcătoare electrice din țara noastră? Ce poate face mediul privat pentru a contribui la acest aspect, fără de care nu ne putem bucura întru totul de o călătorie plăcută cu mașina noastră electrică?

GM: Noi tocmai aici am țintit, în a oferi mașini electrice ce nu au nevoie de altă stație de încărcare decât cea de acasă/birou etc. Dacă primăriile vor da curs proiectelor cu care au fost îmbiate prin generoasele programe de finanțare, ne vom bucura sa parcăm pe locuri rezervate mașinilor electrice și cu stații de încărcare cu acces gratuit.

Fotografii: Arhiva GTG

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here