Începem o nouă ediție a rubricii ‘’Săptămâna EV pe scurt’’ și avem știri proaspete despre vânzările de mașini electrice din România în primele șase luni ale anului, despre vânzările de mașini electrice în luna iunie 209 în Germania, despre planurile MINI în legătură cu EV-urile, despre autobuze electrice în Milano și, la final, despre un premiu surpriză pe care l-a primit Tesla Model S. Ești pregătit de o nouă ediție? Pentru că începem!
Importante mișcări cu vânzările de mașini electrice în România și în Germania
# 1 – Vorbim pentru început de cifrele făcute publice de Registrul Auto Român (RAR) referitor la dinamica raportului hibrid/electric din România. Aceștia au afișat numărul de mașini hibride și electrice vândute la nivelul pieței autohtone în primele șase luni din 2019. Astfel, au fost deja înmatriculate 1500 de mașini electrice noi în 2019 (doar în primele șase luni), față de doar 1050 pe tot anul 2018. Au apărut și alte aproape 100 folosite, care au intrat și ele în cirucuitul național. În ceea ce privește mașinile hibride, avem 3.513 noi pe șoselele României și alte 1.562 de vehicule folosite introduse în circuit. Creșterea 2019 față de 2018 este semnificativă și ne dă speranțe pentru viitorul fenomenului EV din țara noastră.
#2 – Chiar dacă lucrurile arată bine pentru micuța noastră piață, suntem încă foarte departe de realitățile occidentale și nord-americane. Ca să avem un termen de comparație, numai în luna iunie ce abia s-a încheiat, în Germania au fost înregistrate 5.760 de EV-uri și 2871 de hibride.Campioana acestei luni în ceea ce privește vânzările de mașini electrice a fost încă o dată Tesla Modelul 3 (1.336 de noi înmatriculări), însă nici performanțele arătate de Renault Zoe nu sunt de neglijat (1.020 de unități vândute). Foarte bine s-au mai situat în topul lunii iunie și Mitsubishi Outlander PHEV cu 915 unități vândute, dar și BMW i3 cu 714 unități vândute.
MINI cunoaște jocul, iar Milano își adaugă puncte pe harta electrică a Europei
#3 – MINI mizează foarte mult pe noul său model electric, considerând că și piața va cere din ce în ce mai multe astfel de mașini de acum încolo. Deja 20.000 de oameni sunt interesați de noul Cooper SE. Primul BEV al brandului MINI vine echipat cu un motor de 184 de cai putere și cu o baterie cu autonomie de 235 de kilometri.
În plus, accelerația de la 0 la 60 de km/h se face în 3,9 secunde, iar cea de la 0 la 100 de km/h în timp de 7,3 secunde. MINI-ul atinge o viteză maximă de 150 de km/h. Focusul pentru fratele mai mic din Grupul BMW este mai degrabă performanța, autonomia fiind lăsată pe planul secund. De aceea, bateria Li-Ion cu care este echipa Cooper SE vine cu o capacitate de 32.6 kWh, având o capacitate netă de doar 28,9 kWh.
#4 – Vânzările de mașini electrice nu se opresc doar asupra BEV-urilor. Una dintre cele mai spectaculoase știri de astăzi vine din Milano, unde operatorul de transport ATM a câștigat un contrct ce presupune mărirea parcului de autobuze electrice cu 250. Ele sunt produse de polonezii de la Solaris. Avem de a face cu una dintre cele mai mari comenzi de autobuzer electrice din Europa în acest moment.
Planul milanezilor este acela de a scăpa de toate autobuzele pe Diesel până în 2030. Proiectul în valoare de 216 milioane de dolari va demarca în iunie 2020, când vor fi livrate primele 40 de autobuze electrice de la Solaris. Flota milaneză va fi echipată cu modelul Urbino 12, care circulă deja pe șoselele din 17 țări europene. Capacitatea în ceea ce privește numărul de pasageri este de 82 (din care 26 pot sta așezați). Polonezii au livrat deja 25 de autobuze electrice orașului Milano.
La final, vedeta e tot Tesla
#5 – Modelul S de la Tesla a câștigat un premiu important oferit de revista MotorTrend. Premiul oferit mașinii produse de compania lui Elon Musk poartă denumirea de Ultimate Car of the Year. E un premiu foarte prestigios, care se acordă de 70 de ani. Desigur că aceasta este prima mașină electrică decorată cu distincția respectivă.
În 1949, la prima ediție, premiul era acordat Cadillacului Șase sunt criteriile de care redactorii de la MotorTrend au ținut cont în tot acest timp: inovație în materie de design, excelență în materie de inginerie, eficiență, performanță și funcționalitate, valoare și siguranță. Modelul S s-a dovedit de top la toate aceste capitole. Premiată inițial în 2013, mașina celor de la Tesla a prins și distincția de automobil al deceniului, fiind într-o companie selectă alături de alte șapte nume:
- (1949) Cadillac
- (1955) Chevrolet
- (1968) Pontiac GTO
- (1972) Citroën SM
- (1986) Mazda RX-7
- (1996) Dodge Caravan
- (2004) Toyota Prius
Vă așteptăm și săptămâna viitoare la o ediție antrenantă a Săptămânii EV pe scurt. Sigur vom întâlni lucruri și informații importante pe durata săptămânii care începe.