Episodul al XII-lea nu omite nici de această dată cele mai în vogă modele mașini electrice, precum Hyundai Kona, Tesla Modelul 3, dar și informații despre viitorul foarte apropiat al acestei industrii sau misiunea comună pentru Ford și Volkswagen în Europa. Dar să le luăm pe rând cu aceste modele de mașini electrice. Rubrica noastră e săptămânală și dorește să ajungă la cât mai mulți pasionați ai EV-urilor, dar și să le facă pe acestea cunoscute unui public curios mai ales în direcția avansului tehnologiei.

Modele mașini electrice – Hyundai Kona, VW & Ford

# 1 – Hyunday Kona Electric a câștigat o importantă distincție în Australia. Este vorba de premiile acordate de Good Design Australia, premii numite Good Design Awards. Prima ediție a avut loc în 1958 și își propune de atunci încoace să promoveze designul calitativ, dar care are aplicabilitate și în multiplele aspecte ale vieții. La a 61-a ediție Hyundai Kona a devansat două rivale importante din lumea modelelor de mașini electrice: Tesla Modelul 3 și Nissan Leaf.

Premiul a fost acordat atât la categoria Automotive, cât și la capitolul Transporturi ca întreg. Juriul a ținut cont de niște criterii extrem de precise, printre care se remarcă desigur și inovația la capitolul de design, cât și impactul produs de design la nivel general. Din motivația juriului Good Design Australia, reiese că Kona Electric a punctat excelent la capitole precum social, comercial și impact asupra mediului.

#2 – Ford și Volkswagen au planuri mari în ceea ce privește extinderea cotei de piață EV în Europa, în următorii ani. Proiectul va începe pe platforma nemților, numită Modular Electric Toolkit (MET). Americanii afirmă că au nevoie de patru ani pentru a dezvolta un model de mașini electrice pe platforma VW.

Ținta grupului de peste Ocean este vânzarea a 600.000 de modele electrice în Europa în următorii ani. În afara de asocierea cu grupul german, Ford va oferi spre vânzare modelul pe care îl vor asambla la Koln. Acest lucru se va întâmpla începând cu 2023. Aceste informații vin în succesiune după ce Ford anunțase anterior lansarea unui SUV electric în 2020 (acest model va fi importat de SUA) și a altor două modele electrice până în 2021. Acestea din urmă nu vor fi dezvoltate pe platforma Modular Electric Toolkit (MET) a Volkswagen.

Din nou despre Tesla

#3 – Compania condusă de Elon Musk a actualizat harta în ceea ce privește extinderea rețelei de Superchargere. Întârzierea acestui proces a fost pusă mai ales pe seama încetinirii dezvoltării noii generații de Superchargere, numită generic Supercharger V3. Așteptarea pare să fi luat sfârșit pentru membrii clubului exclusivist Tesla, iar un moment simbolic a fost deschiderea primului Supercharger echipat complet în Las Vegas, Nevada.

Informația oficială ne dă un total de 1.533 de puncte de încărcare, curpinzând nu mai puțin de 13.344 Superchargere. Elon Musk are în plan dublarea acestui număr în anul care va urma. Tot CEO-ul Tesla a precizat că există două puncte nevralgice pentru Tesla: creșterea rețelei de Superchargere și expansiunea unor centre de service.

#4 – Tot despre Tesla vorbim și în continuare. Compania a lansat al doilea raport din 2019 privind siguranța de pilotare a vehiculului. O constantă pe care o regăsim și aici, dar și în raportul precedent, se referă la funcția de auto-pilot. Documentul precizează faptul că funcția de auto-pilot activată scade semnificativ riscul de accident, risc ce devine mai greu de acoperit cu această funcție dezactivată.

Elementul de noutate pentru cel mai nou raport îl constituie secțiunea de incendii ale automobilelor, fapt ce vizează și modelele de mașini electrice (masi ales Tesla). Deși incendiile nu sunt un lucru prea frecvent pentru mașinile Tesla, compania va oferi și în rapoartele viitoare informații pe această temă. Interesante sunt datele valabile pentru intervalul 2012-2018.

A fost raportat doar un incendiu la 170 de milioane de mile parcurese cu mașinile Tesla. La nivelul SUA (conform cifrelor prezentante de National Fire Protection Association (NFPA) și de US Department of Transportation), media este de un incendiu la fiecare 19 milioane de mile parcurse. Rezultă de aici că Tesla e de opt ori mai puțin predispusă la incendii decât mașinile din media statisticilor.

Viitorul electricelor

#5 – La final, o prognoză de la IHS Markit. Acest institut a colectat informații prețioase din piața de automotive și a ajuns la concluzia că, până în 2021, în Europa vor fi disponibile aproximativ 210 mdele de EV și hibrid, față de 60 în prezent. Și vorbim de numai 18 luni până la momentul respectiv. Vor fi modele mașini electrice pentru toată lumea. Din cele 210 variante, 92 vor fi BEV-uri, iar 118 hibride.

Dacă previziunile vor merge conform planului, până în 2025, la nivelul UE, mașinile plug-in vor atinge o cotă de piață semnificativă, 22%. Pentru a atinge aceste deziderate, piața europeană va trebui să se dezvolte mai ales la nivelul rețelelor de încărcătoare, care poate cunoaște un boom spectaculos în anii ce vor urma.

Teama pe care o exprimă liderii europeni se referă la dependența parcului auto electric european de furnizorii de baterii și de încărcătoare proveniți din China. Îngrijorarea a fost exprimată și într-un raport al Comisiei Europene, raport ce a fost pubicat în aprilie 2019. În afară de chinezii jocul bateriilor pentru modele mașini electrice mai angrenează companii din țări precum Coreea de Sud, Germania, Franța (cele două state din urmă au creat împreună o orgaizație numită European Battery Alliance, care se dorește a fi o contrapondere la acțiunile chinezilor.).

Vom mai vorbi despre acest război la nivel înalt dintre Asia și Europa, în ceea ce privește furnizarea de acumulatori pentru BEV-uri. O săptămână ușoară vă doresc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here