E al 13-lea episod al Săptămânii EV pe scurt și acesta nu este în niciun caz un motiv de superstiție. Avem mai mult Tesla ca niciodată (atât știri referitoare la proiectele cele mai recente ale companiei lui Elon Musk, cât și informații care vorbesc indirect despre influența Tesla de pe piață. Celelalte două știri rămase, vorbesc despre planurile Audi din Ungaria și de creșterea flotei de autobuze electrice din India. Dar să dăm drumul poveștii de astăzi.

Rivalii Tesla de pe Twitter din America. Creșterea vânzărilor Tesla în China

#1 – Pornind de la geo-etichetarea de pe Twitter, și lăsând la o parte brandul Tesla (care conduce detașat cu mai mult de 200.000 de tweet-uri la nivelul intervalului de timp analizat: 20 iunie – 20 iulie), celelalte branduri își împart medaliile de argint în câteva state americane. Principala rivală EV de pe Tweeter pentru Tesla este Nissan Leaf, mașină care cucerit 17 state americane. Audi E-tron Quattro stă foarte aproape de producătorul japonez, fiind remarcat în tweet-urile din 16 state. La o distanță considerabilă, apar menționările BMW i3 (6 state cucerite) și Hyundai Kona (5 state).

Topul este încheiat de  Jaguar I-Pace și de Chevy Bolt cu trei state bifate. Postările cu geo-tag pe Twitter pentru brandurile de mai sus nu depășesc 10.000 de postări, ceea ce reprezintă doar 5% din meționările de care a beneficiat Teala între 20 iunie și 20 iulie. Pe lângă acest aspect, cele 10.000 de tweeet-uri nu au același punctaj obținut de aparițiile Tesla din social-media. Avem un mare câștigător și un mare pierzător în această ecuație. Câștigătorul este Audi, iar pierzătorul Chevy Bolt, un brand foarte popular printre unii americani.

#2 – Revenim la Tesla, care bate noi recorduri. De această dată în China, unde vânzările au crescut cu mai bine de  40% în China. Ne amintim că în 2017 compania reușea să producă 2 miliarde de dolari pe piața din Asia, iar în a doua jumătate a anului 2018 lucrurile stagnau din cauza războiului comercial dintre America și China. Totuși, lucrurile arată foarte bine pentru Tesla pe piața chinezească din 2019.

China și Norvegia sunt cele mai importante piețe pentru Elon Musk în afara Statelor Unite ale Americii. Creșterea de 40% se referă la primul semestru din 2019 și are darul de a-i bucura pe americani. Creșterea se datorează foarte mult și Modelului 3, care este hitul suprem EV la momentul actual.

Autobuze electrice în India. Investițiile Audi de la Győr

#3 – Schimbăm abordarea și vorbim despre o comisie guvernamentală din India, comisie care a aprobat achiziționarea a 5.645 de autobuze electrice pentru nu mai puțin de 65 de orașe. Este una dintre cele mai spectaculoase inițiative la nivel mondial, asta dacă excludem China din ecuație. Informația a venit pe Twitter de la Amitabh Kant, CEO-ul comisiei guvernamentale Niti Aayog.

Indienii doresc să lucreze cu producători locali în ceea ce privește realizarea de baterii pentru EV-uri. Un alt obiectiv foarte important este și utilizarea energiei solare pentru autovehiculele electrice. Această informație vine la puțin timp după anunțarea scderii taxelor pentru mașini electrice (de la 12 la 5%) și pentru încărcătoare de mașini electrice (de la 18 la 5%).

#4 – O colaborare de succes în lumea EV-urilor este și cea dintre Audi și fabrica de la Győr. Proiectul a demarat deja anul trecut și presupune producția în serie de motoare electrice pentru modelul E-tron. La împlinirea unui an de la demararea proiectului, constructorul german a anunțat extinderea proiectului. Dacă inițial la fabrica din Ungaria se produceau 400 de motoare cu osie pe zi, cifra va fi crescută în 2019, Audi neanunțând noua capacitate de proucție.

Vestea bună în cazul de față este aceea că Audi va realiza la la fabrica din Győr 250 de noi locuri de muncă. Ne amintim că Audi țintește aproximativ producerea a 50.000 de automobile electrice pe an.

Concluzii

Aceasta a fost săptămâna EV pe scurt, o săptămână în care am vorbit din nou despre Tesla, dar și despre rivalele sale, care încearcă să țină pasul cu oamenii lui Elon Musk. Tu ce crezi? Poate Tesla să fie ajunsă din urmă proiecte precum Renault Zoe, Nissan Leaf sau chiar Audi e-tron? Sau tehnologia folosită de aceștia este atât de avansată încât discuția sde va face doar pentru locurile de la al doilea în jos?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here