Chiar dacă este vară, se întâmplă în continuare lucruri interesante în ceea ce privește mașinile electrice. Avem astăzi știri autohtone, vorbim despre un beneficiu pe care îl vor primii noii șoferi de Tesla Model S și Model X, plus motivele pentru care vânzările de electrice s-au dublat în prima parte a anului 2019. Aflăm de asemenea ce se va construi pe locul unei foste fabrici Nokia, iar la final despre reconversia profesională a unui inginer fost la Tesla. Să începem o nouă ediție a săptămânii EV pe scurt.
Mașini electrice la Raliul Sibiului + motivele succesului EV în 2019
#1 – Este al doilea an consecutiv când Raliul Sibiului va include o secțiune specială dedicată mașinilor electrice. Între 15 și 17 august, EV-urile vor parcurge nu mai puțin de 360 de kilometri. Aceste mașini electrice vor avea un traseu foarte interesant, după cum urmează:
- 15 august, ora 19 – se dă startul din Piața Mică;
- 16 august – traseu prin Mărginimea Sibiului;
- 17 august – Transfăgărășan, până la Bâlea Lac. Sosirea, în aceeași zi, tot în Piața Mică;
Organizatorii doresc să atragă toți constructorii de mașini electrice prezenți în România, pentru că viitorul este unul al mobilității electrice, atât în urban, cât și în afara orașelor. E bine de știut că anul trecut, la Sibiu Rally România, au participat cinci echipaje EV pe următoarele modele: Nissan Leaf, Renault Zoe și BMW i3. Astfel, pe lângă Festivalul Internațional de Teatru, pe lângă Festivalul rock ARTmania și pe lângă Astra Film Festival, Sibiul se poate lăuda acum și cu secțiunea de mașini electrice din cadrul raliului.
#2 – Chiar dacă am mai abordat acest subiect, ne place constant să revenim la el, mai ales că datele respective reprezintă scrierea istoriei pentru mașinile electrice. În primele șase luni din 2019, piața mondială s-a dublat, aproape 800.000 de EV-uri fiind vândute. Procentul este în creștere cu 92% față de perioada similară din 2018, motivele creșterii fiind două extrem de importante:
- Expansiunea Modelului 3 propus de Tesla
- Cererea tot mai crescută dn China
Studiul a fost realizat de Jato Dynamics și a luat în calcul cele mai importante 41 de piețe din lume. Ce mai aflăm din studiu este că mai mult de jumătate din mașinile electrice noi vândute la nivel global au ajuns în China. Este vorba de mai mult de 430.000 de unități, creșterea în această țară fiind absolut minunată, 111%. Jato Dynamics a reușit astfel să realizeze harta distribuției de noi autoturisme la nivel mondial. China adună toți laurii cu 56%, în timp ce Europa nu strânge decât 23%, în timp ce Statele Unite și Canada sunt nevoite să se mulțumească cu 17%.
Mișcări în interiorul și în exteriorul Tesla
#3 – Deși e destul de evident că focusul principal al Tesla în materie de mașini electrice este Modelul 3, Elon Musk nu i-a uitat nici pe posesorii de Model S și Model X. Aceștia vor putea beneficia de încărcare gratuită pe viață cu Supercharger. Vorbim doar de primii proprietari ai mașinilor, programul neadresându-se și celor care au cumpărat un Tesla X sau S la mâna a doua. Și desigur că ne referim la cei care cumpără Tesla Model S și Tesla Model X în următoarea perioadă, nefiind o campanie retroactivă.
Ne aducem aminte că încărcarea gratuită la Supercharger a fost o strategie de marketing în anii din urmă pentru Tesla și se adresa tuturor clienților. Însă, de la un punct încolo, Elon Musk a considerat că nu poate fi o practică sustenabilă pe termen lung. Strategia nouă cu încărcare gratuită pentru S și X este pentru Tesla o provocare, mai ales că pentru aceste două mașini vânzările s-au redus la jumătate după lansarea Modelului 3. Nu putem omite nici faptul că Modelul S și Modelul X sunt încă mașini electrice scumpe.
#4 – Ce poți face după o carieră lungă în echipa Tesla? Un inginer indian a găsit răspunsul și a dat mașinile electrice pe motocicletele electrice, sector în care Tesla nu dorește deocamdată să activeze și să investească. Mohanraj Ramaswamy, inginer indian care a lucrat în California timp de douăzeci de ani (inclusiv pentru Elon Musk și Tesla), își va deschide propria linie de motociclete electrice chiar în țara sa natală, India. Inginerul a pornit un start-up numit Srivaru Motors, proiect ce se va concentra pe motociclete electrice.
Primul model se va numi Prana. Mohanraj Ramaswamy va lansa primul model încă din 2019. Indienii consideră că vor realiza prima motocicletă electrică performantă construită în India, ce va fi capabilă să accelereze de la 0 la 60 mile/oră în mai puțin de patru secunde. Mai mult, un model premium Prana ar ajunge la o autonomie de până la 155 mile (aproximativ 250 de kilometri). Să vedem totuși dacă Prana va deveni Tesla motocicletelor electrice.
Baterii electrice construite la o fostă fabrică Nokia

#5 – Valmet Automotive, unul dintre liderii pieței de prestări servicii din industria auto își va încerca norocul și în zona de acumulatori pentru mașini electrice. Din toamna lui 2019, aceștia vor începe prima linie de producție la scară largă de baterii pentru mașini electrice. Activitatea se va desfășura la Salo în Finlanda, pe locul unei foste fabrici Nokia. Finlandezii nu au dezvăluit încă nici un nume dintre clienții ce vor benenficia de acumulatorii pe care Valmet îi vor produce la Salo. Nu este chiar prima dată când auzim de această companie în legătură cu procesul de electrificare.
Valmet Automotive au participat la proiectul Think City în 2009 (un model de mașină electrică realizat în Norvegia), dar și la Fisker Karma în 2011-2012 (plug-in range-extended electric), dar de atunci însă nu au dat semne că ar dori să investească masiv în vreo ramură EV. În plus, printre partenerii Valmet afișați pe site se numără și chinezii de la CATL (producători de baterii litiu/ion). Aici am putea găsi câteva conexiuni, dar le lăsăm pentru data viitoare.
Sper că v-a plăcut săptămâna EV pe scurt, revenim data viitoare cu bateriile încărcate.