Încă o săptămână cu top mașini electrice și am ajuns deja la episodul al XV-lea din săptămâna EV pe scurt. Topul mașinilor electrice continuă cu știri referitoare la activitățile Tesla, Audi e-Tron, Bosch și Solaris. Să începem!

Top mașini electrice – ce mai face Tesla săptămâna aceasta

#1 – Despre avansul pe care l-a luat Norvegia în ceea ce privește adoptarea timpurie a mașinilor electrice, am mai vorbit aici și aici. Nici Elon Musk nu putea negija această uriașă oportunitate. Astfel, Modelul 3 Standard Range Plus, una dintre mașinile electrice de top, va începe să fie livrată în această țară nordică. Cifrele arată foarte bine pentru compania din Silicon Valley, care vânduse deja 40.000 de unități în Norvegia până în iunie 2019.

Conform site-ului Teslastats.no, vom avea inițial 26 de automobile Standard Range Plus, care vor ajunge la proprietari luna aceasta. Se așteaptă totuși ca numărul lor să crească rapid, Tesla fiind un brand cool în această țară nordică.

Revenind la cifre, putem vedeea că cele 40.000 de mașini electrice de top de la Tesla, de pe teritoriul norvegian sunt distribuite uniform. Modelul 3 e reprezentat de aproxcimativ 11.000, Modelul S ia grosul cu 20.000, în timp ce Modelul X rămâne cu 12.000. Iar vânzările de electrice din această țară continua să crească.

#2 – Oare vă întrebați de ce este Tesla mereu subiectul știrilor și de ce se întâmplă asta chiar în fiecare zi? Iată un exemplu în acest sens. Tesla le propune clienților săi panouri solare de închiriat pentru doar 50 de dolari pe lună. Proiectul nu presupune contracte pe o perioadă îndelungată. Tesla a achiziționat SolarCity în 2016 și dezvoltă acest nou program cu ajutorul lor.

Programul este disponibil deocamdată pentru Statele Unite ale Americii și are ca scop revigorarea departamentului care se ocupă cu panourile solare în cadrul Tesla. Panourile solare oferite de Tesla (3.8 kW) pot produce între 9-12 kWh pe zi. Pentru americanii care nu vor să se complice cu abonamentele, produsul Tesla poate fi achiziționat pentru aproape 10.000 de dolari. De asemenea, aceeași companie propune și panouri solare mai puternice, cele de 7,6kW și  11,4 kW fiind deja disponibile în SUA.

Mașini electrice de top – știri despre Audi & Bosch

#3 – Deși nu e neapărat un actor principal în zona de mașini electrice de top, Bosch vine cu o previziune foarte interesantă pentru top mașini electrice. Pentru că autonomia va fi din ce în ce mai importantă pentru EV-uri, Bosch anticipează că în 10 ani de acum înainte, 20% dintre mașinile electrice vor avea propulsie cu pile de combustibil. Această tehnologie este văzută de specialiști ca fiind mai potrivită decât altele pentru creșterea autonomiei mașlinilor electrice de top. Bosch va lucra pentru realizarea pilelor de combustie cu compania Powercell. Compania originară din Germania vede un momnt oportun pentru investiții în tehnologia Fuell Cell.

Care ar fi totuși avantajele acestei tehnologii în detrminetul bateriilor litiu-ion spre exemplu? Greutatea redusă a sistemului de propulsie și a rezervorului de hidrogen sn avantaje evidente. De asmenea, vorbim și de un timp petrecut cu încărcarea mai scăzut. Reprezentanții Bosch spun că tehnologia necesită timp și că nu va fi disponibilă mult prea curând pentru publicul larg.

#4 – Audi e-Tron continuă să impresioneze în 2019 în topul mașinilor electrice. Modelul din 2019 a primit foarte recent premiul Top Safety Pick+ de la Insurance Institute for Highway Safety (Institutul de Asigurări pentru Siguranța Autostrăzilor). Acest organism non-profit din Statele Unite a acordat în premieră acest premiu unei mașini 100% electrice. Anterior, destul de aproape de această distincție a fost și Modelul S de la Tesla, însă performanțele sale în materie de siguranță nu au fost suficiente. Astfel, Audi e-Tron din 2019 culege toți laurii.

Succesul fulminant al autobuzelor electrice Solaris din Polonia

#5 – Autobuzele electrice sunt unul dintre subiectele favorite ale echipei EV.ro. Polonezii de la Solaris au reușit să obțină 25% din piața europeană, livrând autobuze cu zero emisii în câta dintre cele ma importante metropole de pe bătrânul continent. Recent, aceștia au sărbătorit comanda 100 pe autobuze electrice, dar și livrarea a 700 de astfel de vehicule în Europa.

Cele mai importante orașe care au comandat de la Solaris sunt Berlin, Milano și Varșovia. Cele trei mari orașe au comandat nu mai puțin de 470 de autobuze electrice, ceea ce a dus la o cotă de piață impresionantă pentru firma din  Polonia.

În orașele europene sunt prezente acum 3.500 de autobuze electrice, lucru care acum cinci ani nu era prevăzut de nimeni. Acum 5 ani erau doar 240 de autobuze electrice în marile orașe europene.Obiectivele Uniuni Europene sunt acelea ca în următorii 20 de ani toate autobuzele din comunitate să fie electrice. 50% până în 2025 e o primă treaptă, iar 75% până în 2030 ar fi a doua treaptă.

Cam asta a fost ediția de azi a Săptămânii EV pe scurt. Ne auzim curând!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here