În fiecare săptămână, încercăm să acoperim cele mai fierbinți subiecte din lumea EVC, fie că vorbim de topuri de vânzări mașini electrice, de mașini elctrice în România sau de subiecte care au legătură cu acest domeniu în plină ascensiune. Am ajuns la episodul al XVI-lea și avem vești bune și pentru șoferii de electrice sau pentru cei care doresc să devină soferi de mașini electrice în România.

Brandurile despre care vorbim azi sunt Tesla, Nissan, Toyota și Lexus. La final, vedem rezultatele unui nou sondaj referitor la motivele pentru care șoferii amână decizia de a trece de la combustibil fosil la electrice.

Tesla în România. Lexus, primul EV

#1 – Vești bune am găsit pe Twitter chiar pe 23 august. E o coincidență desigur, nu există nicio legătură între anunțul făcut de Tesla și sărbătoarea de tristă amintire din România. Compania a anunțat pe profilul oficial de Twitter că mașinile sale vor fi disponibile în România și în alte țări din Europa de Est. Da, ați auzit bine: Tesla în România.

Pe lângă țara noastră, compania lui Elon Musk va deschide oportunități pentru Polonia, Ungaria și Slovenia. Avantajul principal pe care îl vor avea de acum înainte aceste țări este că vânzările de mașini electrice Tesla se vor face în mod direct. Cu puțin noroc, Modelul 3 va intra și în programele Rabla Plus.

Vă povesteam acum câteva luni de faptul că Tesla intră pe piețele din Cehia și din Islanda. Acum, extinderea pare să continue spre Estul continentului.Deși mesajul de pe Twitter a fost gândit în special pentru potențialii clienți de Tesla Model 3, compania din California preia comenzi și pentru Modelul X și Modelul S.

În aceste țări, printre care și România, achiziționarea de Tesla se face momentan prin importuri din țările apropiate unde există reprezentanțe. Totuși, nu peste mult timp se va vorbi despre vânzări mașini electrice și despre Tesla în România.

vanzari masini electrice 2019

#2 – Tot mai mulți producători din zona automotive se îndreaptă spre pzona de vânzări mașini electrice. Cel mai nou membru care a văzut potential în această piață este Lexus. Japonezii ar urma să dezvăluie conceptul în luna octombrie. Am flat deja că Lexus se va adresa unui segment citadin.

Până acum, Lexus a mers pe urmele bătătorite ale  companiei-mamă (Toyota), care a înscris puncta importante pentru zona de mașini hibrid. EV-ul Lexus ar urma să fie construit în special pentru piața europeană. De asemenea, surse apropiate brnadului afirmă că partea de design nu este încă finalizată.

Nissan cucerește piața din Irlanda. Toyota se pregătește de Olimpiadă

vanzari masini electrice toyota

#3 – Ți-am arătat periodic topuri de vânzări din țări europene, dar și din SUA sau China. Azi vorbim de un top de vânzări mașini electrice din Irlanda. Topul se referă la luna iulie 2019, iar Nissan Leaf este marele câștigător în această lună de vară. Mai mult, această mașină domină piața din Irlanda încă din 2011. Practic în afară de 2013, Leaf a dominat vânzările mașini eelctrice în fiecare an cuprins între 2011 și 2018.

EV-urile ocupă și ele o cotă important de piață în această țară. În 2019, în primele șapte luni, au fost înmatriculate 3794 de noi mașini electrice. Aproape 1.000 au venit doar în iulie. Nissan Leaf este modelul care a bătut toate așteptările (293 în iulie și 947 la nivelul întregului an). Singurul concurrent real pentru Nissan în Irlanda a fost Hyunday Kona Electric (169/908). O surpriză pentru unii ar fi faptul că Tesla nu intră în top 10, doar Modelul S fiind present pe un modest loc 14 (6 mașini în lunie, 38 la nivelul anului 2019).

#4 – Toyota lansează 850 de vehicule pentru Olimpiada de Vară de la Tokio. Unele dintre ele nu sunt neapărat cele mai convenționale cu putință. De asemenea, producătorul va deserve și competiția paralimpică, care se va desfășura tot în Japonia. Vestea bună se referă la faptul că 90% dintre vehicule vor electrice. De exemplu, vor fi 200 de vehicule asemănătoare unor nave.

Ele se vor numi APM. Acestea vor deservi participanții cu nevoi speciale de mobilitate în satul olimpic de la Tokio. De asemenea, vom fi martorii lansării unor vehicule numite e-Palette. Acestea au fost prezentate încă de anul trecut în parteneriat cu mari companii precum Mazda, Amazon sau Uber. Rămâne doar să așteptăm cu

Vânzări mașini electrice – încă un sondaj

#5 – Partea interesantă cu aceste poll-uri adresate șoferilor care și-ar dori să treacă pe electrice este aceea că mai mereu ele oferă informații asemănătoare. Ele vor afle de ce nu se grăbesc șoferii să treacă la mașini electrice. Și studiul de azi, la care au răspuns mai mult de 1.500 de oameni, ne dă răspunsuri la care ne așteptam într-o oarecare măsură.

America, unde vânzările de mașini eelctrice cu baterie reprezintă aproximativ 5% din total, a fost și de această dată subiectul acestei cercetări realizată de Autolist. Iată motivele pentru care americanii amână trecerea de la combustibil fosil la BEV-uri.

  • Mai mult de 40% din respondenți acuză autonomiile încă scăzute ale acumulatorilor;
  • Un procent asemănător îl găsim și pentru cei care consideră că BEV-urile sunt încă mașini scumpe. Credem că acest criteriu se poate aplica și pentru piața de mașini electrice România.
  • Un procent de aproape 40% din cei 1.500 de respondenți consideră important faptul că nu există încărcătoare în zona în care își au domiciliul.
  • Alte motive: timpul de încărcare (aproape 30%), nu cunosc destule informații cu privire la EV-uri (puțin mai mult de 25%), durata de viață a bateriei (aproape 30%), fiabilitatea (20%), preocuparea în ceea ce privește materialele din care sunt construite bateriile electricelor (puțin sub 20%), criterii estetice (sub 15%).

Un aspect foarte interesant este acela al raportului preț/autonomie. La întrebarea referitoare la autonomia pe care utilizatorii o așteaptă când plătesc 35.000 de dolari pentru o eelctrică, cel mai comun răspuns a fost 400-550 km (250-350 de mile). Dacă prețul s-ar dubla, și așteptările legate de autonomie ar crește. Vorbim și aici tot de autonomie foarte mare, chiar mai mare de 800 de kilometri. Pentru alte date din studiu referitoare la așteptările americanilor, te invităm să-l citești în totalitatate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here