Nu e prima dată când vorbim despre autobuze electrice, Norvegia și fenomenul EV din această țară. Ne amintim de achizițiile pe care le-a făcut municipalitatea din capitala Oslo, dar și de recordurile de vânzări pe care această țară le-a tot stabilit când vine vorba de mașini electrice. Povestea de astăzi este despre un alt oraș important din Norvegia, și anume Bergen.

Această localitate, cu o populație de aproximativ 270.000 de locuitori, intră în hora electrică, prin achiziționarea de autobuze electrice chinezești.  Yutong dorește astfel să-și extindă vânzările în Europa. Keolis Norge, companie care asigură transportul public din Bergen, a lansat o comandă de 88 de autobuze electrice, modelul Yutong E12 (12 metri lungime și 34 de locuri pentru pasageri). Vehiculele vor fi echipate cu baterii de 422 de kWh.

Autobuze electrice și planuri mărețe în orașul compozitorului Edvard Grieg

Lucrurile se vor mișca repede în Bergen, astfel că anul 2020 va fi unul din ce în ce mai electric pentru orașul norvegian. Primul autobuz va fi gata pentru utilizare chiar în luna ianuarie, iar după o inspecție tehnică, filiala nordică a companiei chineze (Yutong Eurobus Scandinavian) va începe producția celorlalte 87. Yutong Eurobus Scandinavian are deja experiență cu autobuzele electrice, ei realizând deja 15 pentru Islanda, 20 pentru Danemarca și recent 33 pentru Finlanda. Acestea din urmă au fost livrate chiar în Noiembrie 2019.

Comanda uriașă pe care chinezii au primit-o din Bergen este o consecință directă a faptului că politica Keolis prevede actualmente ca 75% din transportul public desfășurat în orașul lui Grieg să fie electric. Această clauză este stipulată direct în contractul pe care Keolis Norge îl are cu municipalitatea din Bergen.

Ce zic oficialii Yutong Eurobus Scandinavian și ai Keolis Norge

Este interesant de văzut cum comentează cele două corporații implicate în electrificarea transportului în comun din Bergen, Norvegia. Benedikt Gudmundsson, CEO al Yutong Eurobus Scandinavian, este foarte încântat de oportunitatea de a lucra alături de Keolis Norge în centrul metropolei norvegiene. Oficialul mai spune că Yutong Eurobus Scandinavian se poate lăuda cu proiectele deja încheiate din Islanda (aici au livrat 15 autobuze electrice), Danemarca (20 de astfel de vehicule) și recenta comandă din Finlanda (33 de autobuze nepoluante).

Pe de altă parte, Gry Miriam Olsen, CEO-ul Keolis Norge, vede problematica dintr-o perspectivă mai apropiată de protecția mediului. Ea spune că investiția ce urmează a fi făcută în Bergen va scuti producerea a cel puțin 3,7 milioane de kilograme de dioxid de carbon anual. De asemenea, Keolis Norge  dorește un parteneriat strâns cu chinezii de la Yutong, ceea ce ar reprezenta premisa unui viitor care sună bine.

Sursa: insideevs.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here