La momentul actual, dacă pronunțăm în spațiul public sintagma mașină electrică, vom primi de cele mai multe ori un ecou sau un răspuns simplu: Tesla. E posibil ca unii dintre cunoscuții noștri să asocieze Tesla cu Elon Musk, însă pentru cei mai mulți mașina electrică este sinonimă cu acest constructor de automobile, originar din Silicon Valley.

Pentru a avea o imagine cât mai amplă asupra acestui fenomen, vă propunem să ne uităm la planurile a doi mari constructori germani cu tradiție: Audi și BMW.

Planurile Audi cu mașina electrică

Compania, deja membră a grupului Volkswagen (preocupat de ceva timp de revoluția EV), a pus deoparte aproximativ 12 milarde de euro. Audi va folosi acești bani pentru procesul de e-mobilitate, iar planurile se referă la perioada 2020 – 2024. Suma reprezintă una considerabilă indiferent de filtrele pe care le-am aplica, însă nu este decât o treime din bugetul pe care Audi l-a pregătit pentru cercetare și dezvoltare în același interval de timp. Mașinile electrice mai au ceva de așteptat pentru a deveni primadonele șoselelor din SUA, China și Europa.

La ce vor fi folosiți cei 12 miliarde de euro? Conform unui comunicat de presă remis de Audi, banii vor fi folosiți în principal pentru investiții în echipamente, fabrici, dar și costuri de cercetare și dezvoltare pentru mașinile electrice. Cu toate că Audi are în momentul actual doar un singur model EV în portofoliu (e-tron), planurile de până în 2025 sunt cu adevărat îndrăznețe: 20 de modele electrice echipate pentru drum și alte zece modele hibride în același interval de timp. Aceasta poate fi o veste excelentă pentru mașina electrică din viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

Contraofensiva BMW poate să înceapă

La fel ca Audi, și BMW a intrat în hora EV, însă nu a apreciat întru totul dansul. După BMW i3, lucrurile s-au liniștit, iar știrile EV dinspre BMW au fost destul de puține în ultima vreme. Compania a pus mai mult accentul pe partea de hibride, având ca scop principal reducerea emisiilor cu aceste baterii de capacitate mică.

Totuși, avem și o veste bună pentru cei pasionați de mașinile electrice în general. BMW lucrează acum la modelul iNEXT, care se anunță un proiect funky. Mai avem de așteptat câțiva ani pentru ca iNEXT să circule pe șoselele din lumea întreagă. Grupul BMW investește aproximativ 400 de milioane de euro în fabrica bavareză de la Dingolfing, unde ar urma să se producă modelul electric menționat mai sus.

Va mai dura ceva timp până modelele EV vor deveni o obișnuință pentru publicul larg. Însă faptul că BMW, Audi și alți jucători importanți ai industriei automotive investesc în cercetare și pregătesc modele noi, arată că decada 2020-2029 va fi una favorabilă pentru mașina electrică.

Sursa: cleantechnica.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here