Nu am vorbit până acum foarte mult despre Rivian, o companie americană de producție și tehnologie auto, care s-a orientat destul de mult spre zona de mașini electrice, mai ales datorită asocierii (cel puțin de imagine) cu gigantul Amazon. Tocmai acest fapt a dat semnale în piață că Rivian ar putea deveni un concurent serios pentru Tesla și Elon Musk.

Știrea de azi ne spune că, deși Rivian nici nu a început încă preproducția camionului electric R1T și a SUV-ului electric R1S, compania a reușit să atragă în 2019 investiții de aproape 3 miliarde de dolari americani. Acești bani se adaugă veniturilor strânse de Rivian, companie ce adunase anterior impresionanta sumă de 1.3 miliarde de dolari. În acest proces impresionant de strângere de fonduri a fost implicat și T. Rowe Price, un investitor deja important în proiectele Tesla.

De unde vin banii investiți în Rivian

Conform CNN Business, Amazon și Ford sunt printre giganții care au contribuit la rotunjirea bugetului aproape de impresionanta sumă de trei miliarde de euro, deși cele două corporații investiseră anterior în 2019 în proiectele Rivian. Ford contribuise deja cu 500 de milioane de dolari sub formă de investiții la Rivian, în timp ce Amazon alocase și el 700 de milioane tot în 2019. Așteptările Amazonului sunt destul de mari, astfel încât există o presiune ce se pune pe umerii Rivian. Mamutul e-commerce vrea să aibă la dispoziție 103.000 de camioane de livrare undeva în viitorul apropiat.

CEO-ul Rivian, RJ Scaringe, a declarat recent că investițiile demonstrează un nivel de încredere în produsele, tehnologia și strategia companiei. Mai mult, Rivian este entuziasmată să aibă sprijinul unor asemenenea acționari puternici. Totuși care este secretul succesului unei companii care nu vinde actualmente niciun produs?

Conform publicației MIT Technology Review, revista celebrului institut, rețeta secretă o reprezintă cadrul pe care se va construi întreg proiectul electric al Rivian și pe care compania îl dezvoltă de aproape un deceniu. Proiectul este cunoscut ca tehnologia skateboard.

Acest cadru îmbracă bateria, suspensia, sistemul de frânare și componentele mecanice, toate acestea poziționate împreună pe o platformă ce se află sub înălțimea roților. Designul propus de Rivian micșorează centrul de greutate al vehiculului, ceea ce îmbunătățește spațiul de depozitare și mânuirea vehiculului.

O propunere interesantă de la acest jucător nou pe piața EV-urilor – kitul pentru startup-uri

După ce vor termina de dezvoltat această platformă inovativă (skateboard), Rivian ar putea să o vândă și altor producători de mașini electrice, ceea ce i-ar scuti pe aceștia de cheltuirea a sute de milioane de euro pe investiții în dezvoltare. RJ Scaringe, CEO Rivian, vede vânzarea proiectului skateboard atât în varianta lui integrală, cât și pe bucăți. De exemplu startup-urile pot achiziționa kitul de baterie. Informația a fost oferită în cadrul unui interviu realizat de Forbes.

Nici alți jucători de pe piață nu se lasă mai prejos când vine vorba de kituri de construcție pentru mașinile electrice. Volkswagen va avea o abordare asemănătoare celei Rivian cu platforma MEB electric, în timp ce Tesla și-a arătat deja interesul în zona aceasta vânzând sisteme de propulsie altor companii (de exemplu Daimler sau Toyota).

Cifrele cu care se laudă Rivian

Un alt avantaj de piață pe care Rivian l-ar putea obține în fața concurenței ar fi faptul că aceștia se pregătesc să construiască acele vehicule mari, mătăhăloase, pe care americanii de rând și le doresc. Și atât R1T cât și R1S se încadrează foarte bine în acest pattern. Ambele sunt pregătite să ofere o autonomie de 400 de mile (644 de kilometri), o încărcare de 1.800 de pounds (circa 817 kilograme), dar și o capacitate de remorcare de 11.000 de pounds (aproape 5.000 de kilograme).

Prețurile pentru cele două modele vor începe probabil de la 69.000 de dolari, considerabil mai ridicate decât prețul de bază pregătit de Tesla pentru Cybertruck. Livrările pentru R1T și R1S ar putea să demareze în a doua jumătate a anului 2020.

Sursa: cleantechnica.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here