China devine pe zi ce trece mai importantă pentru Tesla și pentru Elon Musk. Ne referim desigur la ce se mai întâmplă relevant cu Gigafactory 3 din Shanghai. Astfel, recent compania originară din Palo Alto, California a reușit să vândă primele mașini din Modelul 3 care au fost asamblate la noua fabrică de la Shanghai. Numită Gigafactory 3, uzina din China este unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe care Elon Musk și le-a propus în ultima vreme.

Ne amintim de reușitele Tesla din 2019 și nu putem omite parteneriatul pe care producătorul l-a realizat cu Maxwell Technologies, unul dintre liderii pieței de acumulatori pentru mașini electrice.

Miza Gigafactory – mașini mai ieftine și lupta cu BMW + Daimler

Astfel, primele 15 Tesla Model 3 produse de chinezi au fost cumpărate chiar de angajații de la Gigafactory 3. Prețul a fost cu 10.000 de dolari mai scăzut decât în cazul mașinilor produse în Statele Unite. 50.000 de dolari au de plătit angajații de la Shanghai pe un Tesla Model 3, față de 60.000 de dolari, cât ar fi costat acestea dacă erau procurate de peste Ocean. Informația a fost oferită de portalul britanic BBC.

Gigafactory 3 mai înseamnă și un război pe care Elon Musk dorește să îl poarte cu rivalii de la BMW AG și Daimler AG. Aceștia mizează și ei destul de mult pe piața chinezească. Un alt factor de risc pentru piața locală ar fi diminuarea prețului Modelului 3, ce este produs în prezent la uzina Gigafactory 3. Afectate ar putea fi companiile chinezești (precum Xpeng Motors sau NIO Inc.), care vor fi nevoite să scadă și ele prețurile EV-urilor proprii, asta dacă doresc să rămână competitive pe piața de mașini electrice.

Planurile lui Elon Musk cu piața chinezească

Mai mult, Elon Musk și-a întins antenele în toată China, observând desigur potențialul uriaș pe care îl are această piață. Tesla a încheiat deja acorduri cu bănci din China (China Construction Bank Corp, Agricultural Bank of China, Shanghai Pudong Development Bank si Industrial and Commercial Bank of China) pentru o linie de credit de aproximativ 1,3 miliarde de dolari (9 miliarde de yuani). De asemenea, Tesla a negociat și un împrumut de 2,25 de miliarde de yuani, împrumut ce poate fi reînnoit. Ambele linii de creditare au în prim plan proiectul Gigafactory 3 din Shanghai.

Pentru ca planul să funcționeze, Tesla și-a propus să scadă prețul Modelului 3 produs în China cu 20%, argumentele în favoarea acestei decizii fiind producerea unora dintre piese în China și scăderea ratei importurilor și implicit evitarea plății unor taxe vamale.

Când să așteptăm Gigafactory 4

Conform publicației gemrane Bild, a doua uzină Tesla din afară Statelor Unite ale Americii va fi deschisă în apropierea Berlinului. Planurile lui Elon Musk sunt mărețe cu această întreprindere. Producătorul dorește să fabrice anula 500.000 de mașini pe o suprafață echivalentă cu 420 de terenuri de fotbal. Construcția la Gigafactory 4 va începe anul acesta la Grünheide (Mark). Viitorul sună bine pentru Tesla!

Surse: BBC, Reuters, Wall-Street.ro, Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here