Vorbim constant pe EV.ro despre autoturisme electrice (Tesla și nu numai), dar și despre trenduri provenind din cele mai dezvoltate economii, țări care au îmbrățișat și fenomenul EV. Totuși, câți dintre voi s-ar fi gândit că o țara ca Turcia, o țară în care regimul politic nu este neapărat cel mai democratic din lume, se va ralia curentului momentului în industria automotive. Și, mai ales, cine s-ar fi așteptat ca ideea să fie prezentată chiar de președintele Recep Tayyip Erdogan?

Știrea sună în felul următor: turcii au planuri mărețe, dorind să producă anual nu mai puțin de 175.000 de autoturisme electrice. Proiectul a fost prezentat de președintele statului la finalului anului 2019. Planurile prevăd 13 ani, în care turcii ar dori să atragă investiții în valoare de aproape patru miliarde de dolari (22 de miliarde de lire turcești). Statul turc va contrui un mare hub auto în orașul Bursa (N-V Turciei), unde va exista un sprijin consistent din partea autorităților, ce se va manifesta inclusiv prin reduceri de taxe.

 Autoturisme electrice made in Turkey

Există o singură certitudine care leagă în acest moment Turcia de autoturismele electrice. Vorbim desigur de companiile mamut care produc EV-uri în această țară, pe care le exportă apoi masiv în Europa. Pe această listă și-au făcut loc: Hyundai, Renault, Toyota, Ford sau Fiat Chrysler. Și totuși, care sunt planurile naționale ale lui Erdogan? Anul 2021 va aduce prima mașină electrică fabricată 100% în Turcia. Alte obiective se referă la 4.000 de locuri de muncă și la cinci modele care ar urma să fie realizate în hubul auto de la Bursa.

Cinci grupuri industriale vor participa la acest proiect ambițios. Acestea sunt: Turkcell, Zorlu Holding, Kok Group, BMC și Anadolu Group. Ele formează deja consorțiul Turkey’s Automobile Initiative Group (TOGG),condus de fostul director de la Bosch, Gurcan Karakas.

Și Volksawagen investește în Turcia

Autoturisme electrice naționale din 2021 nu reprezintă singurul deziderat al turcilor în zona de automotive. Grupul Volkswagen AG va contrui la Manisa, la 25 de mile de orașul Izmir, o uzină ce ar urma să producă 300.000 de vehicule. Aici ar putea să fie asamblate modelele VW Passat și Skoda Superb. Proiectele ar putea începe chiar în 2022. Volkswagen a avut dubii legate de amplasarea fabricii în Turcia, pe fondul vocilor critice la nivel internațional, voci care condamnau în toamna lui 2019 operațiunile militare pe care Erdogan le derula în Siria.

Variantele de rezervă pentru amplasarea proiectului Volkswagen erau România, Serbia sau Bulgaria, însă constructorul originar din Wolfsburg a optat în final pentru Manisa, Turcia. Să vedem cum vor impacta cele două investiții piața de autoturisme electrice, dar mai ales piața auto în general.

Sursa: Ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here