Românii sunt din ce în ce în ce mai atrași de EV-uri, în ciuda costurilor ridicate pe care le presupun acestea. Ne-am gândit să venim astăzi cu un clasament, un top mașini electrice în România. Acesta se referă atât la ce s-a întâmplat relevant în 2019, dar și la trendurile pentru mașini electrice 2020. Să pornim la drum!

Conform unui studiu realizat de Ipsos, există două motive principale pentru care concetățenii noștri sunt interesați de EV-uri. Primul dintre ele este acela de a sprijini reducerea emisiilor poluante, iar al doilea se referă la scăderea costurilor pe care șoferii le au cu carburanții.

Există totuși și un revers al medaliei. 75% dintre cei care au răspuns întrebărilor adresate de Ipsos consideră că prețul este principala piedică pentru achiziționarea unui autoturism electric, asta în ciuda faptul că România stă foarte bine la capitolul subvenții de stat pentru cumpărarea acestui tip de vehicule. Îți reamintim că Rabla Plus înseamnă un discount de aproape 10.000 de euro pentru un EV.

Alte motive care generează prudența în rândul românilor sunt insuficienta dezvoltare a rețelei de stații de încărcare (48% dintre respondenți au invocat acest aspect) și autonomia scăzută a acestui tip de automobil. În afară de țara noastră, studiul Ispos a inclus respondenți din Turcia, Suedia, SUA, Spania, Portugalia, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Italia, Luxemburg, Germania, Grecia, Belgia, Danemarca și Franța.

Top mașini electrice în România lui 2019

Deși nu putem vorbi de o creștere spectaculoasă a pieței de profil din România, nu putem să nu observăm niște creșteri semnificative de la an la an. Astfel, conform unui studiu realizat de Lek3.Co, numărul EV-urilor înmatriculate în țara noastră a crescut an după an. Dacă în 2011 și în 2012 am avut în total 12 noutăți de autoturisme electrice pe șoselele noastre, anul 2013 a adus 50 de înamtriculări.

Anii 2014 și 2015 au însemnat o stagnare, iar 2016 a venit cu un număr dublu de mașini electrice față de 2013, reperul anterior (104). A urmat în 2017 o nouă dublare a volumul, iar anii 2018 și 2019 ne-au lăsat noi recorduri pe care vom dori să le batem în anii ce vor veni. 2018 s-a recmarcat cu 710 înmatriculări, iar primele 11 luni din 2019 au bătut deja recordul anterior.

Top 10 mașini electrice în România în anul 2019 înseamnă 1.250 de unități vândute. Statistica realizată de DRPCIV (Direcția de Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) a generat următorul clasament pentru ultimul an al decadei 2010-2019. Deși nu există o reprezentanță în România (deci nu este inclusă în programul Rabla Plus), Modelul 3 de la Tesla se regăsește pe un loc fruntaș în preferințele românilor.

Mult trâmbițata venire a companiei lui Elon Musk și în România ar putea genera un trend favorabil pentru mașini electrice 2020. Astfel, deceniul se încheie în România cu puțin mai mult de 1.500 de EV-uri pe șosele, printre care se remarcă BMW i3 și Renault Zoe, care acoperă aproape o treime din piață.

Top 10 mașini electrice – o radiografie a României în 2019

Redăm în continuare topul zece în funcție de înmatriculările de EV-uri realizate în 2019 în țara noastră. Luna decembrie nu a fost prinsă în această statistică, însă suntem siguri că informația va apărea curând și vom actualiza acest clasament.

  1. Renault Zoe – 351  autovehicule. Prețul este de 31.000 de euro în România.
  2. Nissan Leaf – 325  autovehicule. Prețul este de 34.000 euro în țara noastră.
  3. BMW i3 – 171 autovehicule.  Există două variante: BMW i3 pornește de la 38.200 euro, iar BMW i3S de la 41.700 euro.
  4. Smart EQ – 159 autovehicule. Smart EQ, cel mai ieftin din top, are un preț de pornire de 22.000 euro.
  5. Volkswagen e-Golf – 106 autovehicule. Prețul pornește de la 37.400 euro cu TVA.
  6. Volkswagen e-Up! – 74 autovrhicule.  Prețul de pornire este ceva mai mic decât al precendentului model VW, 25.800 euro cu TVA.
  7. Tesla Model 3 – 37 autovehicule. Poate cel mai popular EV la nivel mondial costă în România de la 49.000 euro.
  8. Jaguar i-Pace – 27 autovehicule. Un SUV nu foarte accesibil la preț, costând nu mai puțin de 78.000 de euro.
  9. Audi E-Tron – 13 autovehicule. Cel mai scump din clasament, 81.500 euro cu TVA.
  10. Hyundai Ioniq Electric – 11 autovehicule. Cu un preț de pornire  de 24.600 euro cu TVA.

Este important de ținut seama că prețurile afișate mai sus nu au luat în calcul programul Rabla Plus, acolo unde aceasta ar fi putut să funcționeze. Mai observăm și că mai mult din jumătate din top mașini electrice conține Zoe sau Leaf, două mașini mai accesibile din punctul de vedere al puterii de cumpărare al românilor.

Practic, dacă scădem 10.000 de euro de la programul guvernamental și alți 1.400 pentru casarea unei mașini vechi, cele două modele vor putea fi achiziționate cu 19.600 de euro (Renault Zoe) și respectiv 22.600 (Nissan Leaf). NU e neapărat un preț rău pentru mașini electrice 2020.

Cum arată în schimb topul european

Este foarte greu să găsim puncte comune între clasamentul european din primele 11 luni în materie de EV-uri și top 10 mașini electrice din România. De aceea, nici nu vom insista pe o comparație, ci vom reda (pentru a vedea unde ne situăm ca piață și cum putem face să creștem) pur și simplu primele zece poziții la nivel european alături de numărul de unități vândute. Informația provine de la una dintre autoritățile în materie de mașini electrice la nivel mondial, Clean Technica.

  • 1. Tesla Model 3 – 73.040 unități
  • 2. Renault Zoe – 42.700 unități
  • 3. Nissan Leaf – 30.300 unități
  • 4. BMW i3 – 29.900 unități
  • 5. Volkswagen e-Golf – 25.550 unități
  • 6. Hyundai Kona EV – 20.480 unități
  • 7. Audi e-Tron – 14.280 unități
  • 8. Jaguar i-Pace – 11.540 unități
  • 9. Smart ForTwo ED – 10.470 unități
  • 10. Kia Niro EV – 9.500 unități

Programul Rabla Plus – achiziționarea unui EV în 2020

În anul 2020, e posibil să se producă mutații în acest top. Care ar fi cauzele? Una dintre ele, ce nu poate fi ignorată, ar reprezenta-o posibila intrare a Tesla cu reprezentanță pe piața auto românească. Dacă mașinile produse de compania lui Elon Musk vor intra și în programul Rabla Plus, atunci putem vorbi de un debut foarte bun pentru compania originară din Palo Alto, California. Dar să vedem ce înseamnă acest program guvernamental și cum a influențat el topul mașinilor electrice în 2019.

Rabla Plus se adresează celor care doresc să-și procure mașini prietenoase cu mediul (electrice sau hibride), însă contribuția programului (45.000 de lei) nu trebuie să depășească jumătate din prețul de achiziționare al EV-ului. O altă veste bună este aceea că prin casarea și radierea unui automobil uzat vei putea beneficia de un spor suplimentar în valoare de 6.500 RON, spor care poate fi cumulat cu ecotichetul de 45.000 de lei. Mașina casată trebuie să fie mai veche de opt ani.

În 2019, Rabla Plus a avut un plafon de 15 milioane de lei, care a fost epuizat aproape de finele lunii aprilie. Astfel, la rectificarea bugetară de la jumătatea anului, statul a mai oferit 15 milioane de lei pentru a face față cererii crescute. Acest program a influențat în mod sigur acest top mașini electrice din România în anul 2019.

Mașini electrice second hand România – o alternativă reală?

sursa: arenait.ro

Deși nu este un fenomen care să existe per se în România, cel puțin nu deocamdată, piața mașinilor electrice la mâna a doua a devenit un lucru cert în Occident. Există posibilitatea ca acest top mașini electrice din România să arate diferit în anii ce vor urma datorită infuziei de EV-uri second hand. Dacă mai ținem cont și de faptul că Tesla a intrat în această ecuație pe plan mondial (la început în mediu controlat de firma mamă, pe o platformă Tesla dedicată mașinilor SH), lucrurile pot deveni cu adevărat interesante.

Britanicii de la Autocar au făcut o listă cu zece EV-uri care pot fi procurate în regim de second hand. Numele din lista lor sunt redate mai jos. Pe o parte dintre ele pe puteți vedea și în țara noastră, existând probabil și mașini electrice second hand în România.

  • Volkswagen e-Up (prima mașină electrică de serie a producătorului german);
  • Kia Soul EV (cel mai nou model al coreenilor oferă o autonomie de 300 de kilometri);
  • Opel Ampera (automobile la granița dintre EV și hibrid, gândit ca electric, susținut în momentele dificile de un motor termic);
  • Tesla Model X (nu mai are nevoie de alte prezentări, mașinile americanilor fiind pe un trend crescător de ani buni);
  • Nissan Leaf (inclus și în top mașini electrice din România pe anul 2019. Este modelul de la care s-a plecat spre construcția în masă a EV-urilor);
  • Tesla Model S (una din vedetele lui Elon Musk);
  • Hyundai Ioniq (versiunea electrică are i autonomie destul de mică, 188 de kilometri, însă este o mașină foarte practică);
  • Volkswagen e-Golf (se poate încărca chiar și în 45 de minute la o stație rapidă);
  • BMW i3 (ideea inițială a existat la BMW încă din anii ’70. Modelul acesta poate fi considerat o punte peste timp pentru echipa de ingineri a nemților);
  • Renault Zoe (centrul de greutate mai coborât este un mare avantaj pentru modelul francezilor.

Timpul ne va spune cum va evolua piața românească în raport cu piața mondială și cum se vor schimba topurile de mașini electrice în funcție de inovația tehnologică, dar și de lupta pentru autonomii cât mai ridicate ale bateriilor. Ne vedem și cu clasament actualizat al mașinilor electrice 2020 din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here