Dacă ar fi să spunem ceva despre Bucureștiul anului 2019, am putea afirma că a fost un moment foarte bun pentru trotinetele electrice. Fenomenul a explodat efectiv, Capitala, dar și orașe precum Cluj, Timișoara sau Iași, devenind din ce în ce mai familiare cu acest gen de vehicule. Astfel că alcătuirea unui top trotinete electrice pentru 2020 ni s-a părut o idee interesantă mai ales pentru cei care ar vrea să-și achiziționeze una. Asta chiar dacă businessul de închiriere a înflorit în cele mai importante orașe din România, având prețuri per kilometru asemănătoare cu serviciile de taxi sau de ride-sharing.
Dacă simți că a venit momentul să-ți cumperi o trotinetă electrică ca să nu mai depinzi de metrou sau tramvai, avem un top 10 trotinete electrice din care îți poți alege varianta ideală. Există mai multe criterii de care să ții cont. Vorbim de preț în primul rând, dar și de autonomia bateriei, viteza maximă pe care o poate atinge, greutatea trotinetei etc. Topul nostru de trotinete electrice încearcă să țină seama de nevoile fiecărui pasager și să-i ofere vehiculul care să-l mulțumească cel mai mult.
Cele mai bune trotinete electrice sub 2.000 de lei
Începem cu un model pe care îl găsiți la un peț de aproximativ 1.700 de lei, produs de chinezii de la Xiaomi. Aceștia, cunoscuți și pentru telefoanele mobile pe care le realizează, vin cu modelul M365. Timpul de încărcare completă este unul semnificativ (5 ore și jumătate). Cu un motor de 250 W și o baterie de tip Litiu (18650 mAh), Xiaomi oferă o viteză maximă de 25 de km/h și o autonomie de până la 30 de kilometri.
Un calcul simplu ne arată că dacă locuim în Berceni (să zicem zona Constantin Brâncoveanu) și lucrăm în Piața Victoriei, putem folosi M365 două zile, după care noaptea să punem trotineta la încărcat. Cu o greutate de 12 kilograme, Xiaomi M365 reprezintă un model destul de ușor de pliat și depozitat. Încă un model economic și accesibil pentru topul nostru este și Freewheel Rider T1. Prețul de pornire poate fi găsit și la 1.100 de lei, fiind un model chiar mai ieftin decât propunerea făcută de chinezii de la Xiaomi. Există și avantaje, dar și dezamataje față de M365.

De exemplu, Rider T1 se încarcă complet în doar două ore și are o greutate de doar 11.5 kilograme. Totuși, autonomia este una ceva mai redusă, doar 25 de kilometri, ceea ce se traduce prin faptul că nu te poți avânta părea mult, asta dacă nu ai o stație de încărcare prin apropiere. Pentru a încheia topul trotinetelor electrice din clasa economică, vom prezenta Z3-ul celor de la Airwheel.
La această realizare a producătorului american contează foarte mult îmbinarea tehnologiei și a științei, industria materialelor având și ea un cuvânt de spus pentru prezența Z3 în top 10 trotinete electrice.Beneficiile Airwheel se referă la design, la greutatea redusă (11.6 kg), la prețul competitiv (poate fi găsită și la 1.400 lei). Z3 dezamăgește totuși la capitolul autonomie, unde cei 18 kilometri ce pot fi parcurși le pot da rutierilor emoții că rămân fără baterie.
Top trotinete electrice – autonomii ridicate
Un argument important pentru acest tip de vehicul este cu siguranță autonomia bateriei. Dacă există posibilitatea de a nu o încărca în fiecare zi, probabil că vei fi un participant la trafic fericit, iar jucăria ta va face cu siguranță parte din top trotinete electrice în România. Un prim candidat la top 10 trotinete electrice din punctul de vedere al autonomiei este Joyor F5S.
Deși într-o zonă de preț ceva mai ridicată (aproape 3.000 de lei), modelul propus de catalani (compania are sediul în Barcelona) oferă nu mai puțin de 70 de kilometri de autonomie. Dacă reluăm exemplul cu drumul din Berceni până în Piața Victoriei, ajungem la o încărcare la patru sau chiar cinci zile. Practic, e posibil să mergi pe o singură alimentare la priză pentru o întreagă săptămână de birou. Ca majoritatea modelelor disponibile pe piața autohtonă, și Joyor F5S este un vehicul pliabil.
Deși poate atinge o viteză maximă de 40 km/h, vehiculul poate fi limitat la o viteză de25 km/h, asta pentru a se supune Ordonanței guvernamentale nr. 78/2000 și a Hotărârii de Guvern nr.3/2001. Aceste acte normative se referă la omologarea vehiculelor rutiere și la circulația pe drumurile publice. Dacă bugetul nu reprezintă o problemă pentru tine, atunci îți recomandăm una dintre reginele pistelor urbane. Vorbim de Kult 77, un model puternic, confortabil și stabil. Te bucuri de manevrabilitate și de forță, iar pneurile sunt asemănătoare cu cele folosite în Moto GP.
Caracteristicile tehnice sunt și ele de invidiat: motor de 500 de W și o baterie puternică (48 V și 26 Ah). Autonomia poate ajunge și la 60 de kilometri, dar nu aceasta este caracterisztica de top a modelului 77. Vehiculul atacă top trotinete electrice datorită faptului că poate urca o pantă de până la 30 de grade fără un efort prea mare.
E-TWOW pune și România pe harta celor care contează în această industrie
Deși este o companie care are originea în China, începutul poveștii E-TWOW aparține inginerului român Sorin Sârbu, care în 2013 locuia în Shanghai. Acesta nu s-a gândit neapărat la un model de business, ci căuta mai degrabă o modalitate prin care să traverseze mai ușor metropola chineză. Top 10 trotinete electrice România cuprinde și unul din modelele companiei E-TWOW.
Este vorba despre Master E2-24-V8.5-GY, un produs din zona de preț medie. Avantajele sale sunt încărcarea rapidă (mai puțin de patru ore), greutatea redusă (10,9 kilograme), dar și o autonomie generoasă (aproximativ 40 de kilometri). De asemenea, acest model propus de chinezii de la E-TWOW poate urca pante de 20 de grade și suportă o greutate maximă de până la 125 de kilograme. E clar că vorbim de una dintre cele mai bune trotinete electrice de pe piață, chiar dacă prețul ei este ceva mai mare. Unele magazine o comercializează la 2.500 – 2.700 de lei.
Trotinete electrice pentru copii
Dacă până acum ne-am uitat doar la modele pentru adulți, mergând pe un top trotinete electrice bazat pe preț și autonomie, e momentul să ne uităm la opțiunile disponibile pentru copii. Criteriile după care facem alegerea trebuie să țină cont de următorii factori: preț, capacitatea acumulatorului (de unde derivă autonomia, care e ceva mai modestă decât în cazul vehiculelor pentru adulți), timpul de încărcare, dimensiunea roților, numărul roților (două sau duble), prezența sau absența scaunului, înălțimea ghidonului. Mai există și alte criterii, însă dacă țineți cont de acestea, veți face cu siguranțî alegerea bună.
Razor E 100 este un model ieftin și bun (aproximativ 900 de lei). Cred că acestea sunt atributele care descriu cel mai bine această trotinetă, care poate fi alegerea perfectă pentru fetițele de peste opt ani. Viteza maximă pe care o atinge E 100 este e 16 km/h, având o autonomie de până la 40 de minute. De asemenea, acest vehicul suportă o greutate de până la 50 de kilograme. Este ușor de controlat de către copil, motorul fiind declanțat în mod facil la un simplu impuls.
Dacă vrei un model încă și mai ieftin, atunci Pulse Reverb este ideal pentru copilul tău. Prețul său poate ajunge chiar la 600 de lei, asta dacă prinzi o ofertă convenabilă. De aceea, nu puteam omite Pulse Reverb din top 10 trotinete electrice. Este ideală pentru copiii mai mari de opt ani, cu o înălțime de aproximativ 1.5 metri și o greutate de maxim 54 de kilograme. Ca și la Razor, și aici viteza maximă atinsă este de 16km/h. De asemenea, autonomia ajunge la o valoare asemănătoare cu cea prezentată anterior. Se poate încărca inclusiv la rețeaua de energie satandard a locuinței.
Ultima variantă, pentru copiii încă și mai mici este Pulse Ladybug. Aceasta are un preț extrem de atractiv (undeva în jurul valorii de 300 de lei) și este special proiectată pentru cei mici cu vârste cuprinse între trei și cinci ani. Este gândit special pentru a face față abilităților motorii pe care le-a dezvoltat un copil din acea clasă de vârstă. Vorbim de o viteză maximă de 2.5 km/h și de o distanță de parcurs de maximum 10 kilometri per încărcare efectuată. Ladybug suportă o greutate de maximum 22 de kilograme și oferă trei roți de rulare pentru o mai mare stabilitate în cazul copiilor din intervalul 3-5 ani.
Smart Balance, alegerea noastră
Dacă bugetul nu este o problemă pentru tine și dorești să acccesezi un mocdel mai performant și mai sigur, echipa EV.ro îți recomandă modelul Smart Balance SB50 Extended Range, care nu putea rata top trotinete electrice. Are o autonomie de 120 de kilometri (superioară modelelor preezentate anterior), o greutate maximă suportată de 200 de kilograme, dar și un spațiu de depozitare, despre care nu puteam vorbi la modelele precedente din top 10 trotinete electrice.
Singurul dezavantaj mare este acela ai volumului, Smart Balance neputând fi depozitat în apartament sau în casă. Smart Balance o opțiune viabilă pentru cei care vor folosi deplasarea alternativă în fiecare zi. Sper că topul nostru ți-a fost util și acum vei ști cum s alegi cea mai bună trotinetă electrică pentru nevoile tale